• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.04.2023

09:09

KAKO DA IZABERETE ORHIDEJE KOJE CVETAJU? Pupoljci i zeleni koren znak su zdrave biljke

freepik.com/ArthurHidden

Ljubav

KAKO DA IZABERETE ORHIDEJE KOJE CVETAJU? Pupoljci i zeleni koren znak su zdrave biljke

Podeli vest

Kada biramo da nekome poklonimo cveće, ako nije buket, onda je u poslednje vreme to najčešće orhideja.

 Veoma je dekorativna, cvećari kažu i laka za održavanje, ali nažalost, mnogi ne uspevaju da je održe ni dva meseca - latice opadaju, lišće žuti itd.

Ukoliko poželite opet orhideju da vam krasi kuću, obratite pažnju pri kupovini na sledeće:

Najbolje je da izaberete biljku sa jakim i zdravim korenom, jer od korena zavisi kako će se biljka razvijati. Koren nije važan samo za cvetove već i za ishranu biljke. Zdrave orhideje imaju karakterističan zelenkast ili sivkast koren. Svetle boje korena pokazuju da je biljka u aktivnoj fazi rasta.

Foto: pixabey

Kako pije vodu

Saksiju sa orhidejom ne držite na jako osunčanom mestu jer to može da sprži listove i ne zalivajte je preterano iako ona "raste iz vode". Leti orhideja može da se zaliva dva-tri puta nedeljno, a tokom hladnog perioda samo jednom ili dvaput.

Lišće zdrave orhideje je svetlozelene boje, dok je njegova poleđina nežne crvene nijanse. Tamno lišće orhideja govori o nedostatku sunčeve svetlosti, a crveno ili žuto da je ima previše. Ako su listovi naborani ili izgledaju kao harmonika, orhideji nedostaje vlaga. Pojava pega na lišću ukazuje na to da su biljku napale male štetočine.

Birajte orhideju sa više pupoljaka i izbegavajte onu čiji je cvet prekriven crnim tačkicama i mrljama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija