• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.06.2023

12:15

SAVETI ZA SAVRŠEN TEN Kako da pripremite kožu za sunčanje?

Ljubav

SAVETI ZA SAVRŠEN TEN Kako da pripremite kožu za sunčanje?

Podeli vest

Iako meteorolozi još prete pljuskovima, dolazak sunčanih dana sve je izvesniji.

Vreme je da počnemo da vodimo računa o zaštiti kože od štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja sunca i nahranimo je kako bi ostala lepa i zdrava. Evo četiri saveta koji mogu da pomognu u tome, piše portal "Brunet". 

1. Ne zaboravite na hidratantnu kremu  

Iako hidratantna krema ne štiti kožu od sunca, ona može da doprinese da koža posle sunčanja ne bude suva i dehidrirana. Naime, što više izlažemo kožu suncu, ona će više gubiti vlagu. Tako postaje osetljivija na UV zračenje. Negujući kožu kvalitetnom hidratantnom kremom, pomažete da se obnovi njen zaštitni sloj. 

2. Uradite piling 

Piling kože ili eksfolijacija važan je korak pripreme za izlaganje suncu. Taj postupak omogućava koži da odbaci mrtve ćelije koje se nakupljaju na površini i mogu da spreče ravnomerno dobijanje boje. Ali piling uklanja zaštitni sloj na površini kože, što je čini osetljivijom na UV zrake, pa treba biti oprezan. Zato je važno da ne radite piling neposredno pre sunčanja, nego bar nekoliko dana ranije i da izaberete preparat koji odgovara vašem licu. 

Foto: Shutterstock

Sunčanje

3. Hrana bogata karotenom i vitaminom E

Zahvaljujući antioksidacionim svojstvima, hrana bogata beta-karotenom i drugim karotenoidima, poput likopena, mogla bi da poboljša zaštitu kože od UV zraka. Najbolji izvori karotenoida su šargarepa, batat, bundeva, spanać, tikvica, brokoli, kajsije, grašak, paradajz i dinja. Vitamin E sadržan u biljnim uljima, bademima i orasima takođe pruža zaštitu od sunca. Hrana bogata karotenoidima dodaje narandžastu nijansu koži, što joj daje prirodni sjaj. 

4. Sunčajte se postupno 

Jedan od najboljih načina pripreme kože za sunce je to da se u početku sunčate kratko, ali češće tokom dana i da to postepeno produžavate. U suprotnom rizikujete da dobijete opekotine od sunca. I ne zaboravite da nanesete kremu s visokim zaštitnim faktorom koja filtrira UVA i UVB zrake. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija