• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.06.2023

22:00

PREPOZNAJTE MANIPULATORA U VEZI Pet znakova koji upozoravaju

Shutterstock

Ljubav

PREPOZNAJTE MANIPULATORA U VEZI Pet znakova koji upozoravaju

Podeli vest

Manipulatori pokušavaju da uvuku druge u raspravu u pokušaju da ih pridobiju na svoju 'stranu' kako bi dokazali da su u pravu.

Svi želimo da naše romantične veze izdrže test vremena, ali ne smemo da manipulišemo nama dragim osobama da bi ostale sa nama ili da bi počele da se ponašaju drugačije. Nažalost, dosta ljudi to ipak radi. Nije uvek lako reći da vaš partner radi protiv vas zbog vlastitih želja i potreba - posebno zato što manipulator neće prezati ni pred čim kako bi vas uverio da ima samo dobre namere, zbog čega ćete u tom procesu sumnjati u sebe.

Nekoliko terapeuta je za magazin "Best life" objasnilo kako da na vreme ne upadnete u zamku manipulacije.

1. Pokušavaju da vas postide

Šaljivo zadirkivanje vašeg partnera je jedna stvar - ali ako primetite da vaš partner uvek pokušava da vas postidi zbog različitih ponašanja, to bi mogao biti znak da pokušava da vas kontroliše, tvrdi Dženifer Kelman, porodična terapeutkinja.

Foto: Shutterstock

Ako partner uvek pokušava da vas postidi, to bi mogao da bude znak da pokušava da vas kontroliše

- Ako ste dovoljno postiđeni, onda je velika verovatnoća da ćete pokušati da se promenite kako biste se uklopili u kalup koji partner želi - objašnjava Kelman.

2. Poređenje sa drugima

Stalno poređenje takođe je znak za uzbunu. Kao što kaže Kejti Gilis, psihoterapeutkinja i spisateljica, mnogi manipulativni partneri upoređivaće svoje bolje polovine sa drugim ljudima - čak i sa njihovim bivšima.

- To rade kako bi pokušali da vas nateraju da radite više kako biste im pružili nešto što žele - kaže Gilis.

3. Moraju da znaju sve što radite

Svi želimo da se osećamo kao najvažniji deo partnerovog života, a to može uključivati i postavljanje pitanja o njihovom danu. Ali postoji jasna razlika između toga i pokazivanja potrebe za apsolutnom kontrolom.

Foto: Shutterstock

Uhođenje ili stalno proveravanje gde ste i s kim ste je vrsta manipulacije

- Kada vaš partner želi da zna neverovatnu količinu detalja o tome gde idete i s kim ste i postane uznemiren jer nema te informacije ili čak ide toliko daleko da vam govori šta smete ili ne smete da učinite, to je oblik manipulacije. To je i način da se potvrdi moć i održi dominacija nad partnerom - kaže dr Liza Loules, klinička psihoterapeutkinja.

4. Uvek su drugi krivi

Generalno je teško priznati grešku, ali budite oprezni ako vaš partner uvek pokušava da svali krivicu na druge.

- Umesto da samo kažu "u pravu si, nisam reagovao kako treba", manipulatori će pokušati da opravdaju svoje ponašanje i tražiće krivca na drugoj strani. To takođe pokazuje odbijanje preuzimanja odgovornosti za bilo šta - smatra Dženifer Kelman i objašnjava:

Foto: Shutterstock

Odbijanje preuzimanja odgovornosti je tipično za manipulatore

- Lakše je lagati ili prebacivati krivicu nego preuzeti odgovornost. Svrha laganja i okrivljavanja je da se osoba nasuprot dovede u zabludu i počne sa preispitivanjem.

5. Uvlače druge ljude u vaše rasprave

Svaki par se svađa, ali manipulativni partner će pokušati da za svaku svađu okrivi vas, i to kroz triangulaciju.

- Oni pokušavaju da uvuku druge u raspravu u pokušaju da ih pridobiju na svoju 'stranu' kako bi dokazali da su u pravu. Pokušavaju da pridobiju prijatelje i porodicu, ali čak i bračne terapeute - objašnjava Kejti Gilis.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija