• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.08.2023

10:46

Supermodeli devedesetih na naslovnoj strani Voga! Pogledajte kako izgleda žena koja nije ustajala iz kreveta bez 10.000 dolara (FOTO)

profimedia

Moda i lepota

Supermodeli devedesetih na naslovnoj strani Voga! Pogledajte kako izgleda žena koja nije ustajala iz kreveta bez 10.000 dolara (FOTO)

Podeli vest

Legendarni snimak, koji je započeo doba supermodela, na kojem su Naomi Kembel, Kristi Tarlington, Sindi Kraford, Tatjana Patic i Linda Evangelista, zajedno je fotografisao Piter Lindberg za naslovnoj strani Vogue u januaru 1990. godine, a 33 godine kasnije ponovo je snimljen za septembarsko izdanje časopisa.

Verzija naslovnice će se pojaviti u izdanjima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama - sa naslovnom linijom "Najveće svih vremena".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

 

Kako piše Gardijan, nedostaje samo Tatjana Patic, koja je umrla ranije ove godine.

Sada u pedesetim godinama, ove četiri žene preispituju vreme kasnih 1980-ih i ranih 90-ih kada su prvi put počele da se bave modelingom u dugo očekivanom predstojećem dokumentarcu, "Super modeli" koji će se od septembra prikazivati na Epl TV-u.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

 

U tekstu Voga manekenke iznose svoje viđenje tog vremena, kada ih je slava stavila u centar pažnje, posebno nakon spota za pesmu "Fridom" Džordža Majkla, u kojem je učestvovalo svih pet top modela sa naslovne stranice Voga.

 - Bilo je suludo. Mi nismo Bitlsi - rekla je Evangelista o reakciji na spot i šetnju pistom.

Naomi Kembel je otvoreno govorila o tome kako se njen život promenio sa slavom, ali i o rasizmu koji je iskusila u modnoj industriji.

- Pitala sam se zašto sam radila isti posao kao i moje koleginice, a dobijala sam manje novca -  navela je Kembel, crnkinja poreklom sa Jamajke.

Modeli su bili deo modne industrije tokom ere pre pokreta #MeToo, radeći sa fotografima koji su od tada optuženi za seksualno neprikladno ponašanje sa modelima, uključujući Brusa Vebera, Patrika Demaršelijea i Terija Ričardsona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Govoreći za Vog, sve četiri manekenke su izjavile da su uglavnom izbegavali seksualnu eksploataciju.

Kroford kaže da joj je pomoglo njeno nesofisticirano poreklo - jer nije htela da ide na žurke.

.- Verovatno sam propustila neke fantastične prilike, ali sam sigurno izbegla i neke manje fantastične prilike - navela je Kraford, majka jedne od najpopularnijih manekenki sadašnje generacije, Kaje Gerber.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Kembel, Tarlington, Kraford i Evanđelista – kao i Patic, Helena Kristensen i Klaudija Šifer, često se smatraju prvim modelima koji su postali poznate ličnosti izvan modne industrije.

Potražnja za njima je naglo porasla 90-ih godina, a Evanđelista je tada govorila: 

Mi se ne budimo za manje od 10.000 dolara dnevno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija