• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jovan Laketa

22.02.2024

08:50

Evo kako možete u jednom danu da posetite London, Pariz i Poljsku i to peške! (VIDEO)

Shutterstock

Putovanja

Evo kako možete u jednom danu da posetite London, Pariz i Poljsku i to peške! (VIDEO)

Podeli vest

Republika Kiribati ostrvska je država smeštena u centralnom delu Tihog okeana. Jedan od atola na svojoj teritoriji sadrži naselja koja nose imena Pariz, London i Poljska.

 

 

Da, možda zvuči čudno, ali London, Pariz i Poljska se nalaze na Kiritimatiju, poznatom i kao Božićno ostrvo, najvećem ostrvu koje pripada Republici Kiribati.

Republika Kiribati je verovatno ime koje se nedavno čulo zbog njegove veze sa neposrednom pretnjom klimatskih promena. Većina ostrvske države, koja se sastoji od nekoliko desetina ostrva,  retko dostiže 1-2 metra nadmorske visine, a zbog neminovnosti porasta mora, njihov predsednik, gospodin Tong, morao je da kupi deo zemlje od 20 kvadratnih kilometara udaljen 2.000 km. na ostrvima Fidži 2014. godine.

Foto: google maps

Ostrvo Kiritimati u republici Kiribati

Pošto ostrvo Kiritimati nema veliku kvadratnu kilometražu i površinu, sigurno je da bi mogli da stignete peške i bez malo muke da obiđete naselja Poljsku, Pariz i London u jednom danu. Zanimljiv je i način na koji su ova naselja dobila ime:

Poljska

Malo selo nazvano po poljskom istraživaču i inženjeru Stanislavu Pelczinskom koji je pomagao meštanima. Pomogao je lokalnom stanovništvu da reši problem zalivanja palmi u sušnoj sezoni tako što je izgradio novi sistem za navodnjavanje i naučio ih kako da ga koriste. 

Pariz

Najbogatiji zemljoposednik, kovao novac, izdavao sopstvene marke, otac Emanuel Ružije (1864-1932) je, bez ikakve sumnje, bio najneobičnija ličnost svetskog kolonijalnog misionara. Onaj ko nije želeo da evangelizuje domoroce postao je, zahvaljujući neočekivanom nasleđu i svojoj poslovnoj sposobnosti, jedan od najbogatijih ljudi na Tahitiju, pa čak i na južnom Pacifiku. Danas je naselje Pariz napušteno.

London

London, a zapravo i Kiribati u celini, nazvan je po činjenici da je Velika Britanija kontrolisala ostrva kao protektorat neko vreme. Britanci su izabrali ime svog glavnog grada da bi pokazali moć njihove kolonizacije i doktrine ekspanzije koja je dosegla u sred Pacifika. Samo ime Kiribati je prevod od 'Gilbert', kao na Gilbertovim ostrvima.

Inače, Republika Kiribati prva dočekuje Novu godinu zbog svog geografskog položaja locirana je tik do Međunarodne datumske granice. A kako Kiribati izgledaju iz vazduha pogledajte ovde:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija