• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

03.03.2024

08:50

Skandinavski biser treći put u istoriji domaćin Evrovizije! Upoznajte Malme - prestonicu kulture i nezaboravne zabave (FOTO)

Shutterstock

Putovanja

Skandinavski biser treći put u istoriji domaćin Evrovizije! Upoznajte Malme - prestonicu kulture i nezaboravne zabave (FOTO)

Podeli vest

Malme je treći grad po veličini u Švedskoj, od Kopenhagena je udaljen 35 minuta vožnje preko najdužeg mosta u Evropi Oresund.

Malme već treći put za redom domaćin je najpopularnije muzičkog takmičenja - Evrovizije.

Ovaj Skandinavski biser važi za grad koji nije skup koliko drugi švedski gradovi.

Most Oresund spaja Švedsku i Dansku

Most koji spaja Švedsku i Dansku preko zaliva Oresund se ubraja u najveće infrastrukturne evropske projekte, dugačak je 16, 4 km i na njemu postoje četiri saobraćajne trake, dve za voz i dve za vozila. Čitava konstrukcija se sastoji od mosta, tunela i veštačkog ostrva Peberholm. Tunel se nalazi ispod mora, tako da vožnja preko mosta u jednom momentu podseća na rolerkoster.

Most za saobraćaj je svečano otvoren 1. jula 2000. godine. Izgradnja mosta je koštala vrtoglavih 4,5 milijardi evra.

Most povezuje grad Malme u Švedskoj i Kopenhagen u Danskoj, a preko njega godišnje pređe preko šest miliona vozila. To nije iznenađenje jer stanovnici ovih zemalja Evropske unije koriste most svakodnevno.

Prelazak mosta nije besplatno niti jeftino iskustvo. Karta u jednom smeru košta 43 eura za automobil, dok karta za motocikl košta 23 eura. Autobusi  plaćaju  206 evra za prelazak. Atmosfera koja vlada na staroj železničkoj stanici u Malmeu podseća na film Orient Express, dok nova stanica asocira na moderni Japan.

Foto: Shutterstock

 

Grad na jugu Švedske - Malme

Malme je grad veličine Niša, ali osim veličine i broja stanovnika nemaju nijednu drugu sličnost. Trenutno broji oko 300.000 stanovnika.

Malme se nalazi na krajnjem jugu Švedske u jugozapadnom delu regije i istorijske pokrajine Skanije, na obali moreuza Oresund. Etimologija prvobitnog i originalnog naziva grada Malmhaug u slobodnom prevodu znači "gomila šljunka".

Malme je kosmopolitski grad koji broji 174 različite nacije, i isto toliko se priča jezika. Stranci uglavnom žive u severoistočnom i južnom delu grada. Doseljenici s Bliskog Istoka žive u gradskoj četvrti Rusengord, u čijoj blizini se nalazi i jedina u Malmeu džamija.

Nekada je jug Švedske pripadao Danskoj, a grad Malme je bio drugi po veličini danski grad. Danska je Malme izgubila davne 1658. godine i nikada ga nije povratila iako je u par navrata ratovala kako bi ga opet osvojila.

Grad Malme je dva put bio domaćin manifestaciji Evrovizija – prvi put 1992. godine, drugi put 2013. godine.

Evo šta sve treba da vidite, posetite, iskusite i saznate o ovom lepom zelenom gradu.

Foto: Shutterstock

 

Klima u Malmeu

Za one koji nisu ljubitelji hladnoće, dobra vest je da grad Malme odlikuje umerena okeanska klima. Klima je blaga zahvaljujući Golfskoj struji.

Leti se temperatura kreće oko 25°C, a zimi oko 2°C. Najtopliji je mesec jul, a najhladniji su januar i februar kada temperatura padne i neki stepen ispod nule.

Prosečno ima 169 kišnih dana.

Znamenitosti grada Malmea

Sa bogatom istorijom Malmea se srećete na svakom koraku, preko tvrđava, katedrala, crkava, kapela, kula i drugih starih građevina. O istoriji grada svedoči i dvadesetak muzeja, a bogata kulturna ponuda obuhvata oko stotinak malih i velikih galerija, desetine pozorišta, gradska opera, muzej čokolade, jedna je od najvećih evropskih izložbenih dvorana savremene umetnosti itd.

Kako je Malme mali grad, moguće je sve njegove znamenitosti videti za jedan dan.

Foto: Shutterstock

 

Malme je grad zelenila i parkova

Malme je mnogo više od zelenog grada, to je grad čija je svest zelena. Ekološka svest lokalnih političara i stanovnika je podignuta na najviši mogući stepen.

Inače, rececija je osamdesetih godina prošlog veka zbrisala industriju u Malmeu, ali oni su se okrenuli prirodi i ta odluka im se dobrim vratila. Zapadna luka funkcioniše uz pomoć obnovljive energije, uključujući vetar i sunce, dok se organski otpad pretvara u biogas.

U Augustenborgu, predgrađu Malmea, krovne bašte izoluju kuće, a sistem zajedničkog korišćenja automobila koje pokreće biogas ili etanol, i putevi koji su prilagođeni pešacima i biciklistima smanjuju korišćenje automobila.

Stanovnici koriste gradski autobus više nego svoja vozila, a i on ide na biogorivo. Čak su i taksi vozila ekološka vozila. Biciklističke staze iznose ukupno 450 kilometara. Ljudi voze bicikle bez obzira na sneg, hladnoću i kišu. Vetrenjače, kuće i zgrade sa solarnim panelima su sve češća pojava u Malmeu.

Foto: Shutterstock

 

Komunalna služba sakuplja smeće uz pomoć konjskih zaprega, a posao komunalnih radnika obavljaju visokoškolovani Šveđani. Posao je odlično plaćen.

U restoranima se koristi organska hrana i lokalni proizvodi, hoteli poseduju eko-etiketu. Sve u svemu, Malme važi za svetsku prestonicu ekološkog šopinga preko odeće i kozmetike do prehrambenih proizvoda.

Najatraktivnija skateboard staza na svetu se nalazi u malenom Malmeu.

Parkovi su na svakom koraku, uređeni i čisti. Šveđani se vode politikom da je bolje što više biti napolju u prirodi, družiti se sa ljudima, nego plaćati psihijatre.

Razne vrste ptica, insekti i zečevi su takođe sretni stanovnici Malmea.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija