• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.04.2024

17:40

Putovanje iz snova! Predivna, ali daleka mesta koja bi trebalo posetiti barem jednom u životu (FOTO)

Shutterstock

Putovanja

Putovanje iz snova! Predivna, ali daleka mesta koja bi trebalo posetiti barem jednom u životu (FOTO)

Podeli vest

Ako nađete i vreme i novac, bilo bi sjajno razmisliti o sledećim veoma udaljenim, ali atraktivnim destinacijama.

Putovati negde veoma daleko, praktično na drugi kraj sveta, uvek je izazov. Takva putovanja su obično veoma skupa, a pored novca vam je svakako potrebno još nešto što je veoma dragoceno – vreme. Ako nađete i vreme i novac, bilo bi sjajno razmisliti o sledećim veoma udaljenim, ali atraktivnim destinacijama.

Ostrvo Lord Hau (Australija)

Putovanje na udaljeno ostrvo svakako zvuči avanturistički, a ostrvo Lord Hau je upravo to. To je vulkansko ostrvo, koje se nalazi skoro 600 kilometara od obale Australije, u Tasmanskom moru. Daleko je, jasno, čak i toliko daleko da vam čak i nakon što stignete u Sidnej treba još dva sata avionom da stignete do tog ostrva. Mala populacija (otprilike 350 ljudi) koja živi na severnom kraju ostrva iznajmljuje stanove i male kolibe turistima.

Foto: Shutterstock

Panoramski pogled iz aviona

Južni deo ostrva čine prašume, izolovane plaže, vulkanske stene i visoki vrhovi. Ostrvo je samo deset kilometara dugačko i dva kilometra široko, a oko 70 odsto je zaštićeno kao stalni rezervat. Štaviše, lokalno stanovništvo ograničava broj turista, ne dozvoljavajući da ih više od 400 bude na ostrvu u jednom danu.

Foto: Shutterstock

Šetnja po ostrvu

Dok ste na ostrvu, provedite vreme roneći u kristalno čistim vodama Nedove plaže, gde pesak vodi do koralnog grebena. Dogovorite se sa svojim domaćinom za vodiča koji će vas odvesti na pešačenje od dva kilometara do vrha planine Gover. To je celodnevna avantura u kojoj se penjete na vulkanske stene i pešačite kroz bujnu šumu.

Planina Mahale (Tanzanija)

Ova destinacija je idealna za uživanje u čarima safarija. Afrika je puna udaljenih i teško dostupnih mesta, ali Nacionalni park Mahale Mountains, na zapadnoj ivici Tanzanije, ima posebnu mešavinu izolacije, izuzetne divljine i lepote. Unutar ovog ogromnog parka nema puteva, pa se svuda ide pešice. Mahale zauzima poluostrvo koje se graniči sa jezerom Tanganjika, jednim od najvećih na svetu, pa je jedini način da stignete avionom ili celodnevnom vožnjom čamcem.

Foto: Shutterstock

Safari u Tanzaniji

Park je osnovan 1985. godine kako bi zaštitio najveću poznatu populaciju šimpanzi na svetu, kojih danas ima čak 1.000, a takođe je i jedno od retkih mesta na svetu gde šimpanze i leopardi dele isti teren. Pejzaž parka se brzo menja od belih peščanih plaža na obali Tanganjike do guste šume i strmih planinskih padina prekrivenih maglom, prenosi Pun kufer.

Foto: Shutterstock

U nacionalnom parku šimpanze i leopardi dele isti teren

Pored šimpanzi, imaćete priliku da vidite i slonove, žirafe i bivole, a da ne govorimo o crvenim kolobusima koji žive u višim delovima parka.

Hornstrandir prirodni rezervat (Island)

Ako tražite mesto za planinarenje gde vas niko neće ometati i želite da pobegnete dovoljno daleko, ovaj rezervat na Islandu je odlična opcija. Rezervat prirode Hornstrandir je jedno od najizolovanijih područja na Islandu, obuhvata deo Vestfjorda, poluostrva u severnom delu zemlje gde se visoke litice susreću duboke fjordove. Nenaseljen od 1950-ih, rezervat cveta iz ekološke perspektive; otkako su poslednji stanovnici otišli, i sa sadašnjom zabranom lova, lokalne vrste kao što je arktička lisica se uspešno razmnožavaju, dok foke hrle na stene pored mora.

Foto: Shutterstock

Šetnja Hornstrandirom

Plaže su mešavina peska i glatkog kamenja, dok paprati i divlje cveće dominiraju obroncima sve do litica, sa ledenim poljima iznad i vodopadima koji uranjaju pravo u more. Hornbjarg, koji se uzdiže 534 metra iznad Arktičkog okeana, koji izgleda kao talas sa vrhom, najviše privlači planinare.

Rio Bek (Meksiko)

Za sve željne „izgubljene“ istorije i poseta ostacima drevnih civilizacija, ovo je pravi izbor, jer će zaviriti u tajne drevnih Maja. Kalakmul biosferni rezervat, u državi Kampeče u podnožju Jukatana, poznat je po svojim arheološkim nalazištima civilizacije Maja. Ostaci velikog drevnog grada Kalakmula broje veliki broj zgrada, od kojih se neke uzdižu iznad okolne džungle, a ove i druge ruševine godišnje obiše hiljade turista.

Foto: Shutterstock

Ruševine majanske civilizacije

Rio Bek je, međutim, manje poznati grad Maja ušuškan dublje u džunglu istog rezervata koji prima samo delić posetilaca. Ruševine su toliko udaljene, a džungla toliko gusta da je cela struktura izgubljena više od 60 godina nakon što je lokacija prvobitno otkrivena 1912. Uložite dodatni napor da stignete ovde i verovatno ćete imati mesto za sebe dok se penjete uz stepenice kamene piramide koje su stare skoro 1500 godina. Da, jedini problem je put kroz džunglu, jer je puna majmuna, jaguara i sličnih životinja sa kojima susret nije najpoželjniji. Ali, uz dobru pratnju, možda je ovo avantura vašeg života.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15