• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: The Lokal/Informer.rs

27.10.2021

15:55

KAKO TREBA PRAVILNO KUVATI TESTENINU? Uz ove savete će vaš obrok biti još ukusniji!

Recepti

KAKO TREBA PRAVILNO KUVATI TESTENINU? Uz ove savete će vaš obrok biti još ukusniji!

Podeli vest

Testenina je italijanski specijalitet koji je prisutan i u našoj kuhinji. Postoje određena pravila koja moramo da ispoštujemo kako bi njihov ukus bio potpun

Ulje u vodu – jedno veliko ne

Prva stvar koju ne biste trebalo da radite je dodavanje ulja u vodu u kojoj kuvate testeninu. Ulje se odvaja i pluta na površini, pa zamisao da se spreči lepljenje testenine neće biti ostvarena. Takođe, nakon što kuvanu testeninu ocedite, ulje će se zalepiti za nju što će sprečiti zadržavanje sosa na njoj, a to ne želite.

Čekajte da voda provri

Ako želite da se držite pravila ‘al dente’ kod kuvanja testenine onda je od velike važnosti čekanje da voda provri pre nego što je ubacite. Ključala voda će pretvoriti skrob u neku vrstu želatina i tako je učiniti lakšom za varenje.

So tek nakon što voda provri

Dodate li so hladnoj vodi, produžićete vreme potrebno vodi da dosegne tačku ključanja. Međutim, kad se ubaci u ključalu vodu, so će povećati temperaturu i voda će tada biti izuzetno vruća – idealno za kuvanje testenine.

Foto: Shutterstock

Domaća testenina

Ne lomite špagete, baš nikad

Špagete i slična testenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi mogle da se dobro obmotaju oko viljuške i oblože umakom. Lomljenjem uništavate njihovu namenu.

Šta zapravo znači ‘al dente’?

Ovaj pojam čuli ste sigurno bezbroj puta i znate da on označava savršeno kuvanu testeninu, ali kako znati da je došla do te tačke tokom kuvanja? U italijanskom jeziku postoji još jedan pojam koji se naziva ‘punto verde’ što znači ‘zelena tačka’. To je tanka crtica ili tačkica koju možete videti kada komad testenine prepolovite na pola. Trebala bi da bude bleđa od ostatka. To znači da je testenina ‘al dente’.

Ne ispirajte je nakon kuvanja

Velika greška je kada na kraju kuvanja testeninu perete vodom. Tako uklanjate skrob s njene površine koji pomaže da se testenina dobro sjedini sa sosom.

Sos neka već bude sprema

Kuvanu testeninu dodajte odmah u već gotov sos, uključite šporet i propržite par minuta. Ako je sos pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuvala testenina – ona sadrži obilje skroba, obogaćuje okus sosa i pomaže mu da se bolje zalepi se za testeninu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Drugo Al dente

pre 2 godine

"... Izraz Al dente se prvi put koristi početkom 20. veka. On ima italijansko poreklo i označava mekano, ali čvrsto, označavajući hranu, konkretnije testeninu. Takođe asocira i ako se bukvalno prevede na gotovo za zub ili gotovo za žvakanje, gotov za jelo. Značenje izraza Al dente najviše označava stepen do kojeg treba da bude skuvana testenina, to jest njena čvrstina...". Ukusi su različiti i zbog toga neko voli testeninu da nije potpuno skuvana, blago hrskavu, a drugi će izjaviti za tako pripremljenu testeninu da je potpuno sirova i ne vole da je jedu pripremljenu na takav način. U Italiji, samo da kažemo, testenina je uvek Al dente, bez značenja na vrstu ili kombinacije ukusa. Večina na našim prostorima voli da je sve potpuno skuvano..."

Trece

pre 2 godine

Jos jednom: Lepo pise na pakovanju testenine: Ispirati ili ne. Nije tacno da je greska, ispirati ih. Ako proizvodjac ne zna, vi ne znate, sigurno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!
Fudbal

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!

Jedna era na stadionu "Enfild" je okončana. Jirgen Klop nakon devet uspešnih sezona napušta klupu Liverpula, a među navijačima je postojala bojazan da bi isto mogao da učini Mohamed Salah. Ipak, Egipćanin se oglasio i potvrdio da će i naredne sezone nositi dres engleskog velikana.

21.05.2024

13:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija