• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

10.10.2022

15:00

ELIKSIR MLADOSTI i moćan AFRODIZIJAK! Od PAPRIKE napravite domaći AJVAR, fritatu i RIBLJI PAPRIKAŠ!

Shutterstock

Recepti

ELIKSIR MLADOSTI i moćan AFRODIZIJAK! Od PAPRIKE napravite domaći AJVAR, fritatu i RIBLJI PAPRIKAŠ!

Podeli vest

Crvene, žute i zelene, babure, kratke mesnate ili "malene prgave" paprike neizostavan su deo nacionalnih kuhinja širom sveta, i uz to su pravi eliksir zdravlja i mladosti

Osim što je vrlo ukusna, paprika je prava riznica zdravlja jer dragoceni sastojci deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak. Crvene, žute, zelene, babure, kratke mesnate ili "malene prgave", paprike su neizostavni deo nacionalnih kuhinja širom sveta i uz to su pravi eliksir zdravlja i mladosti.

Protiv anemije

Ovo divno povrće vodi poreklo iz tropske Amerike, a može da se pohvali zavidnim količinama vitamina C, A, E, B6, kao i beta-karotena. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2, B3, B5, B9, vitamina K, mangana, magnezijuma i kalijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala, dok sinergija vitamina C i A, kao i karotenoida (oko 30 nutrijenata iz ove grupe) daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u takozvane supernamirnice.

Foto: Shutterstock

Paprika se svrstava u takozvane supernamirnice

Ime dobila greškom

Kako priča kaže, Kolumbo ne samo da je bio toliko u zabludi oko kontinenta koji je pronašao da je tamošnje stanovništvo nazvao Indijancima već je i za papriku bio ubeđen da je plod crnog bibera. Doduše, Kolumbo je prvo nabasao na suve ljute papričice i doneo ih u Evropu, gde su svi zajedno zaključili da zbog ljutog ukusa mora biti da je biljka neka vrsta bibera. Od tada, pa sve do danas, paprika je zadržala ime po biberu (engl. pepper - paprika i biber).

Čini se da dva karotenoida iz paprike, lutein i zeaksantin, kada se jedu u dovoljnim količinama, poboljšavaju zdravlje očiju, smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije. Oni to čine tako što štite mrežnjaču od oksidativnog oštećenja, a karotenoidima je posebno bogata crvena paprika.

Ova biljka takođe smanjuje rizik od anemije. Mada sadrži skromne količine gvožđa, izuzetno je bogata vitaminom C (pola paprike sadrži 100 mg), koji znatno povećava apsorpciju gvožđa u crevima. Ovo povrće dodatno pomaže u prevenciji malokrvnosti jer sadrži vitamin B6, koji je potreban za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik po telu.

Antioksidansi iz paprike su povezani i sa boljim zdravljem i zaštitom od srčanih bolesti i raka. Među njima se, između ostalih, ističu polifenoli lutein, kvercetin i kapsantin, koji imaju snažno protivupalno dejstvo i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Kapsantin, poslednji u ovom nizu, najviše se nalazi u zrelim crvenim paprikama.

Pamćenje i dijabetes

Zanimljivi nalazi iz studija na životinjama sugerišu da paprika može da bude efikasna u sprečavanju gubitka pamćenja kod osoba sa Alchajmerom, kao i da pomaže u kontroli šećera u krvi i prevenciji dijabetesa. Zbog minimuma kalorija i bogatstva nutrijenata, dobrodošla u svakoj vrsti dijete.

Ljute papričice imaju još jednu osobinu - popravljaju raspoloženje. Kada ste dobro oljućeni, vi ste i srećni, jer ljutina direktno utiče upravo na hormon sreće. Pored svih ostalih uticaja na naš organizam (ubrzava puls, podstiče cirkulaciju, znojenje - otuda afrodizijačka svojstva), ljutina direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina. Kapsaicin, odgovoran za ljutinu ploda, antiseptik je. U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava probavu.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Domaći ajvar

Domaći ajvar

Količine smanjite srazmerno ako želite da pripremite manje ajvara
Sastojci: 10 kg crvene paprike, 3 velika patlidžana, 0,5 l ulja, 5 kašika soli, velika kašika šećera, kašičica čilija.
Priprema:
Papriku i patlidžan pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u rerni dok tu i tamo malo ne pocrni. Stavljajte ih u veliku šerpu i poklopite da se dobro potpare. Oljuštite, ostavite da se ocede i sameljite. U velikoj šerpi na laganoj vatri kuvajte ih uz povremeno mešanje. Nakon 20 minuta polako sipajte 100 ml ulja, pa kasnije na svakih 20 minuta po 100 ml dok sve ne potrošite. So, šećer i čili se dodaju pred kraj kuvanja. Ajvar je gotov kada varjačom prođete po dnu šerpe i ocrta se "put". Pred kraj kuvanja stavite čiste tegle i poklopce u rernu na 100 stepeni da se dobro zagreju, izvadite ih, pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada napunite tegle, u svaku na vrh stavite malo ulja i čvrsto zatvorite. Ostavite ih ušuškane pod ćebetom 24 sata.

Foto: Shutterstock

Fritata sa povrćem

Fritata

Sastojci: 6 jaja, 80 ml mleka, crvena paprika, zelena paprika, 3 struka mladog luka, 100 g brokolija, 150 g mocarele, 100 g kačkavalja, 100 g šunke, so, biber, ulje i bosiljak.
Priprema:
U činiji umutite jaja s malo mleka i soli. Cvetove brokolija isecite na manje komade, mladi luk i papriku na kolutove, šunku i mocarelu na kockice, a kačkavalj izrendajte. Propržite pola mladog luka i paprike, stavite cvetove brokolija, preko njih sipajte jaje i mleko, pa preostalu papriku i luk, i na kraju mocarelu, kačkavalj, šunku i bosiljak. Dok se fritata prži, zagrejte rernu na 180 stepeni, ali samo gornji grejač. Ubacite fritatu i pecite oko pet minuta dok ne porumeni.

Foto: Shutterstock

Riblji paprikaš

Riblji paprikaš

Sastojci: 500 g fileta bele ribe po izboru, 700 g krompira, 1,2 l ribljeg ili pilećeg bujona, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, crvena i žuta paprika, 2 suve crvene paprike, 4 kašike pirea od paradajza, 125 ml belog vina, maslinovo ulje, mlevena crvena paprika, so, biber i peršun.
Priprema:
Prethodne noći potopite suve paprike i sastružite mesnati deo nožem. Iseckajte ga ili napravite pastu. Propržite crni luk i sveže paprike dok ne omekšaju. Dodajte paradajz-pire, beli luk, mesnati deo suvih paprika i krompir isečen na krupnije kockice. Posolite, pobiberite i pržite 4-5 minuta, pa sipajte vino. Kuvajte dok ne ispari. Pospite mlevenom paprikom da se prži sekund, i odmah prelijte ribljim bujonom. Kuvajte oko 15 minuta na tihoj do umerenoj vatri, a za to vreme isecite ribu na krupnije kocke i dodajte u jelo. Kuvajte još pet minuta i pospite svežim peršunom.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija