• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.07.2023

19:00

Paprika podiže libido! Napunite je, napravite bećar paprikaš i riblju čorbu

Shutterstock

Recepti

Paprika podiže libido! Napunite je, napravite bećar paprikaš i riblju čorbu

Podeli vest

Bez obzira na boju, oblik ili veličinu, ona je i pravi eliksir zdravlja i lepote - usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju. Dragoceni sastojci koje paprika poseduje deluju kao antidepresiv, antiseptik i moćan afrodizijak.

Slučajno pronađena i greškom nazvana po biberu (Kolumbo je verovao da je doneo biber, a ne papriku), te širom sveta obožavana, paprika je u početku korišćena kao ukrasna biljka u raskošnim baroknim vrtovima Evrope, ali je vrlo brzo dobila svoje cenjeno mesto u kuhinji zbog svog divnog ukusa, prepoznatljive arome i svestrane primene. Bez obzira na boju, oblik ili veličinu, ona je i pravi eliksir zdravlja i lepote - usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju. Dragoceni sastojci koje paprika poseduje deluju kao antidepresiv, antiseptik i moćan afrodizijak.

Moć vitamina C

Ovo divno povrće izvrstan je izvor vitamina A, C i B6, a dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2, B3, B5, B9, vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Foto: Shutterstock

Paprika je eliksir zdravlja i lepote

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od pomorandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida, dok sinergija vitamina C i A, kao i karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u takozvane supernamirnice.

Aroma za uživanje

Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. U zavisnosti od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke i ljute sorte. U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima lekovitu moć, jer predstavlja savršen antiseptik, dok u organima za varenje sprečava razvoj bakterija koje izazivaju truljenje i ujedno poboljšava varenje. Kapsaicin povećava i nivo histamina, što je vrlo korisno kod prevencije reumatskih oboljenja.

Foto: Shutterstock

U organima za varenje sprečava razvoj bakterija

Paprika ima delotvoran uticaj i na površinsku kapilarnu cirkulaciju, ali to je zahvaljujući drugom važnom sastojku - citrinu. Citrin utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je važno u lečenju arteroskleroze.

Veći libido

Ova namirnica podstiče apetit, dok se za ljute papričice veruje da su afrodizijak. Verovanje se bazira na uticaju paprike na krvotok, a sem afrodizijačkog dejstva, ovom drevnom lekovitom povrću pripisuje se i stimulativna moć na kožu glave. Tačnije, tvrdi se da sprečava pojavu ćelavosti.

Zbog minimuma kalorija i bogatstva vitamina i minerala, paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete. Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika aktivira termogenezu (proizvodnju toplote) i tako podstiče sagorevanje kalorija.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Punjene paprike iz rerne

Punjene paprike iz rerne

Sastojci: 12 srednjih paprika babura, krompir. Za nadev: 500 g mlevenog mesa, pola šolje pirinča, glavica crvenog luka, 5-6 čena belog luka, šargarepa, kašičica mlevene paprike, ulje, so, biber. Za preliv: 300 ml soka od paradajza.
Priprema:
Paprike očistite, izvadite im drške, a u drugoj varijanti presecite pri samom vrhu - ti "poklopci" sa peteljkom će služiti za zatvaranje. Crveni luk i šargarepu sitno iseckajte i izdinstajte na ulju. Dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne porumeni. Dodajte pirinač, sitno iseckan beli luk i začine. Dobro izmešajte i punite paprike, ne baš do vrha, pošto se pirinač kasnije raširi pa da paprike ne bi pucale. Krompir isecite na tanke kolutiće i sa njima zatvorite paprike kako pri pečenju meso ne bi ispadalo. U drugoj varijanti poklopite ih pripremljenim vrhovima paprika. U pekač stavite malo ulja, a zatim sok od paradajza i malo vode po potrebi. Paprike poređajte u pekač i pecite sat i 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Foto: Shutterstock

Bećar paprikaš sa jajima

Bećar paprikaš sa jajima

Sastojci: 250 g običnog ili paradajz pelata, veća glavica crnog luka sečena na rebarca, 100 g šargarepe, 2 paprike, 100 g celera, 2 čena belog luka, 3 jaja, so, biber, pola kašičice šećera, ulje.
Priprema:
U dubokom tiganju na malo ulja propržite crni i beli luk. Šargarepu isecite na kolutove, paprike i celer na kockice, pa propržite sve zajedno sa lukom. Dodajte seckani paradajz ili pelat i ostavite da sve zajedno proključa. Začinite i sve prespite u vatrostalnu činiju ili pleh. Na par mesta napravite mala udubljenja varjačom. U ta udubljenja pažljivo dodajte razbijena jaja. Vodite računa da vam žumance ostane celo. Sve zajedno zapecite u rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok jaja ne budu pečena.

Foto: Shutterstock

Riblja čorba sa pikantnim sosom

Riblja čorba sa pikantnim sosom

Sastojci: 1 kg mešane ribe, crni luk, šargarepa, 1-2 paprike, 2 paradajza, 2 kašičice mlevene paprike, lovorov list, kašičica suvog origana, 50 ml pavlake za kuvanje, ulje, so, biber. Za ljuti sos: pola kašičice semenki korijandera, pola kašičice semenki kima, 2 ljute papričice, 2 čena belog luka, vezica svežeg korijandera (ili peršuna), vezica peršuna, limun, 100 ml maslinovog ulja, so, biber.
Priprema:
Naseckajte luk na rebarca, šargarepu i papriku na kockice. Kratko potopite paradajz u ključalu vodu, oljuštite ga i isecite na kockice. Ispržite luk, šargarepu i paprike, dodajte lovorov list, origano i promešajte. Dodajte paradajz i sipajte 1 l vode. Dodajte ribu uvijenu u gazu i krčkajte 15-20 minuta. Po potrebi, dodajte vode. Izvadite ribu i očistite je, pa vratite u čorbu, a deo ostavite za serviranje. Ugasite šporet, dodajte pavlaku, posolite i pobiberite. Za pripremu sosa ispecite korijander i kim na suvom tiganju i sameljite pomoću tučka ili mlina za kafu. Očistite ljute papričice i izvadite seme, pa grubo naseckajte. Oljuštite beli luk. Skinite stabljike peršuna. U blender stavite paprike, beli luk, sok od limuna, listove peršuna, svež korijander, maslinovo ulje, so i biber i izblendirajte. Servirajte čorbu s komadićima ribe i malo sosa.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija