• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.09.2023

19:30

Korisni saveti za pripremu zimnice! Kad se prvi put prave ajvar i džemovi?

Shutterstock

Recepti

Korisni saveti za pripremu zimnice! Kad se prvi put prave ajvar i džemovi?

Podeli vest

Iskusnim domaćicama nisu potrebni saveti za pravljenje zimnice i svake godine većina njih obogaćuje svoju svesku recepata i priprema nove đakonije.

 Za one koje nameravaju prvi put da napune tegle i boce, evo malog vodiča.

Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi delovi pažljivo odstrane.

Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo menja, a hranljivi sastojci propadaju, treba ih čistiti i seckati neposredno pred pripremanje.

I namirnice i posude koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprekorno čiste. Najbolje je da se posude, tegle i boce za zimnicu dobro isperu toplom vodom, a zatim ostave da se ocede i osuše. Ako se brišu krpom, ona mora da bude sasvim suva i čista.

Za kuvanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika.

Foto: Shutterstock

 

 

Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle treba iskuvati pre upotrebe.

Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom jeste pomoću novinskog papira i belanceta. Belance dobro izlupajte viljuškom, pa u tu masu umačite četvrtaste komade novina i po dva zajedno stavljajte preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena.

Dvostruki celofan nakvašen alkoholom i pričvršćen gumicom oko tegle takođe je dobro rešenje za čuvanje zimnice.

Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebe čisto vinsko sirće i esencija.

Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste zimnice kao što su slatko i pekmez mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija