• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2023

19:00

Šta sve možete da napravite od šljive? Recepti za pekmez, slatko i džem

Shutterstock

Recepti

Šta sve možete da napravite od šljive? Recepti za pekmez, slatko i džem

Podeli vest

Bilo da je sveža ili sušena, prerađena u slatke poslastice, sok ili rakiju, u Srbiji je vrlo popularna, a mnoge domaćice ovih dana spremaju svakojake đakonije.

Na pijace su već odavno stigle šljive, a s tezgi mami njihov miris. Vole ih i odrasli i deca, a kako i ne bi, kad su odličnog ukusa. Osim što su odlična zamena za slatkiše, šljive su i zdrave. Pomažu kod poteškoća s koncentracijom, jačaju srce, imunitet i regulišu probavu

I sušena i sveža, a još više kao prerađena, ovu voćku u Srbiji poštuju svi. Od slatkog, preko džema, pekmeza, suve šljive do soka i rakije - za svačiji ukus i godine. 

Još nije kasno da domaćice obraduju ukućane s nekoliko tegli džema ili slatkog. Donosimo vam nekoliko recepata, da vam olakšamo posao.

Pekmez od šljiva   

Sastojci: 

5 kg šljiva
kilogram šećera
dva limuna
dva dl ruma
tri vanilin-šećera

Priprema:

Šljive operite pod mlazom vode, ocedite, raspolovite i izvadite koštice. U posudu u kojoj ćete kuvati pekmez stavite red šljiva, red šećera, i tako dok sve ne potrošite. Ostavite preko noći na hladnom. Sutradan kuvajte na umerenoj vatri. Kad je smesa već poprilično gusta, dodajte limun oljušten i naseckan na tanke kriške. Pred sam kraj kuvanja dodajte rum. Pekmez je kuvan kad s kašike pada u komadima. Sipajte u sterilizovane i zagrejane tegle i ostavite u mlakoj rerni s malo otvorenim vratima, da se ohladi i da se uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite kašikom kristal-šećera, zatvorite celofanom namočenim u rum i stavite poklopac.

Foto: Shutterstock

Bakino slatko

Slatko od šljiva

Sastojci:

kilogram šljiva
kilogram šećera
limun 
jedna šipka vanile

Priprema:

Oljuštite šljive, pa ih stavite da odstoje sat do dva u krečnoj vodi. Isperite ih u tri do četiri vode, izvadite im koštice i osušite ih krpom. Šećer stavite u lonac i nalijte vodom toliko da ga prekrije. Ostavite da se kuva i vadite penu koja se hvata na površini. Kad je šećer dovoljno skuvan, tj. dovoljno gust, dodajte šljive. Šljive se kuvaju sve dok s kašike ne počnu da kaplju po dve-tri kapi. Na pet minuta pre kraja kuvanja, dodaju se vanila i sok od limuna. Sklonite slatko s vatre, pokrijte čistom i navlaženom krpom, pa ostavite da se hladi 24 sata. Slatko zatim stavite u tegle i pazite da sok uvek bude iznad šljiva.

Foto: Shutterstock

Sladak doručak

Džem od šljiva

Sastojci:

1,5 kg šljiva
450 g šećera 
limun  
dva vanilin-šećera 

Priprema:

Šljive operite, osušite i izvadite koštice. Narendajte i iscedite limun. U odgovarajuću činiju stavite red šljiva i pospite sok od limuna, malo narendane korice limuna i šećer, pa opet šljive, i redom dok sve ne utrošite. Na vrhu treba da bude šećer. Činiju pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru do sutra. Posle toga, pripremljene šljive prespite u posudu za kuvanje džema i stavite da se kuva 20 minuta od početka vrenja. Tokom kuvanja skidajte penu i redovno mešajte. Kad prođe dvadeset minuta vrenja, skloniti s vatre i dodajte vanilin-šećer. Mikserom vrlo kratko izmutite džem, da bi se razbili komadići šljiva. Vratite posudu na malo jaču vatru i uz stalno mešanje kuvajte jos deset minuta. Kad varjačom povučete po dnu šerpe, a za njom ostane trag, džem je gotov. Posudu sklonite s vatre, pokrijte kuhinjskom salvetom, da se samo nekoliko minuta prohladi. U prethodno sterilizovane tegle sipajte vreo džem, tegle odmah zatvarajte i okrenite ih naopako. Tako okrenute treba da stoje 24 sata. 

Prijatno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija