• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.12.2014

12:55

Pesme koje su zabranjene u operacionoj sali

Zanimljivosti

Pesme koje su zabranjene u operacionoj sali

Podeli vest

Većina hirurga sluša muziku u operacionoj sali. Međutim, jeste li znali da postoji lista “zabranjenih pesama” za ovu struku?

Uvreženo je mišljenje da je potpuna tišina idealna za koncentraciju tokom rada, ali je istraživanje koje je sproveo tim lekara u Univerzitetskoj bolnici u Kardifu pokazalo da čak 72 odsto hirurga sluša muziku tokom zahvata u operacionoj sali.

Njihova studija, objavljena u časopisu “British Medical Journal”, otkriva da 80 odsto medicinskog osoblja smatra da im muzika pomaže u radu – pospešuje međusobnu komunikaciju, smanjuje nivo anksioznosti i poboljšava efikasnost.

Prema pisanju Huffington posta, slušanje muzike tokom hirurške operacije nije novina. Naime, u grčkoj mitologiji, Apolon je istovremeno bio bog isceljenja i muzike.

Početkom 20. veka, engleski hirurg Juan Kejn uneo je fonograf u operacionu salu, jer je smatrao da muzika “smiruje i odvlači pažnju pacijenta od užasa situacije”.

Osim što smiruje lekare i povećava njihovu koncentraciju, muzika, takođe, smanjuje srčanu frekvenciju (broj srčanih otkucaja u jednoj minuti) kod pacijenta pod anestezijom.

Istraživanje je pokazalo i da većina hirurga tokom operacije sluša klasičnu muziku, mada ima i onih koji bi rado puštali nešto moderniji zvuk.

Hirurzi koji su učestvovali u studiji napravili su, u šali, i listu pesama koje bi mogle da se slušaju dok operišu pacijente, kao i listu numera koje nikako ne bi trebalo puštati.

Na prvoj su se našle “Stayin’ Alive” (Bee Gees), “Smooth Operator” (Sade), “Wake Me Up Before You Go Go” (Wham), “Comfortably Numb” (Pink Floyd) i “Fix You” (Coldplay), a na drugoj, listi zabranjenih hitova, navedene su “Another One Bites the Dust” (Queen), “Everybody Hurts” (REM), “Knives Out” (Radiohead), “Scar Tissue” (Red Hot Chilli Peppers) i “Knockin’ On Heaven’s Door” (Bob Dylan).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17