• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

17.05.2017

15:58

VEČITA MISTERIJA! Šta ako postoje paralelne realnosti?

Zanimljivosti

VEČITA MISTERIJA! Šta ako postoje paralelne realnosti?

Podeli vest

Zovu ga multiverzumom. To je kosmos u kom postoji mnogo univerzuma, a pod mnogo mislimo - neograničen broj. Ti neprebrojivi svetovi smešteni su jedan uz drugi u višim dimenzijama koja naša čula na opažaju

Ipak, sve više astronoma i kosmologa mnoge zagonetne opservacije pripisuje postojanju multiverzuma. 

Svaki alternativni svemir sadrži svoju verziju stvarnosti. U jednoj od njih, vi ste za računarom/smartfonom/tabletom i čitate ovu vest, u drugoj se penjete na Kilimandžaro, u trećoj i ne postojite... 

Zvuči sumanuto, ali je Kraljevsko astronomsko društvo našlo još jedan dokaz koji potvrđuje ovu hipotezu. 

(FOTO) TOPLES VENČANJE! Da li biste obukle ovu haljinu za svadbu?

Sve je počelo od proučavanja takozvanog "hladnog mesta" u svemiru koje je prvi opazio satelit WMAP 2004. a onda misija Plank Evropske svemirske agencije i potvrdila. 

Većina astronoma i kosmologa smatra da tako hladan prostor nije nastao tokom stvaranja svemira, jer to vodeća teorija inflacije teško da može objasniti. 


Profesor Tom Šenks sa Univerziteta u Daramu kaže da se ne može u potpunosti isključiti mogućnost da je "hladno mesto" nastalo usled inflacije, ali da postoje i neka egzotična, ali primamljiva objašnjenja. 

 - Možda i najzanimljivije je da je hladno mesto nastalo usled sudara našeg kosmosa sa drugim univerzumom. Možda je hladno mesto prvi dokaz postojanja multiverzuma - kaže on. 

Ironično je to što će naučnici, u slučaju da je to tačno, možda morati da odustanu od svetog grala fizike - da objasne zašto je naš univerzum ovakav kakav jeste. 

Jedan od glavnih ciljeva fizike jeste da objasni zašto postoje konstante u svemiru, poput brzine svetlosti, mase elektrona, sile gravitacije, ali sve to pada u vodu, ukoliko postoji multiverzum. 


Ukoliko postoji više paralelnih stvarnosti, postoji i više osnovnih zakona fizike koji se međusobno potpuno razlikuju. 

S druge strane, utešna je činjenica da je, u tom slučaju, neka verzija možda baš vas otkrila sve tajne multiverzuma (i dobila Nobelovu nagradu).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17