• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CNN

29.07.2017

12:52

BIĆE VANZEMALJACA NA SATURNOVOM MESECU? Temperatura je minus 143 stepena, a na ovom satelitu ima i oblaka!

Zanimljivosti

BIĆE VANZEMALJACA NA SATURNOVOM MESECU? Temperatura je minus 143 stepena, a na ovom satelitu ima i oblaka!

Podeli vest

Na Titanu, Saturnovom najvećem satelitu, naučnici su nedavno pronašli nešto što bi moglo da dovede do nastanka vanzemaljskog oblika života

Vinil-cijanid, složen organski molekul, ima sposobnost izgradnje mebrana, nalik ćelijskim membranama na Zemlji. 

Uprkos tome što zvuči toksično, ovo organsko jedinjenje koje je na Titanu u velikim količinama pronašla grupa radioteleskopa u Čileu, moglo bi da posluži kao odličan materijal za nastanak života. 

(VIDEO) SRPSKI NLO GLAVNA TEMA BRITANSKIH MEDIJA! Svet bruji o šest neidentifikovanih objekata iznad Srbije!

 - Istraživači su potvrdili da je pronađeni vinil-cijanid najbolji kandidat za nastanak ‘protoćelija’, koje bi u tečnom mestanu bile stabilne i fleksibilne - rekao je Džonatan Lunin sa Kornel univerziteta koji je učestvovao u istraživanju. 

Titan je jedinstvena planeta u Sunčevom sistemu. Reč je o jedinom mesecu sa oblacima i gustom atmosferom, koja se sastoji od azota i metana. 

Atmosferski pritisak na ovom nebeskom telu je za 60 odsto veći od Zemljinog, što znači da uzrokuje osećaj kao da se nalazite na dnu bazena s vodom, navodi NASA. 


Titanova atmosfera je u mnogim aspektima vrlo slična atmosferi primordijalne Zemlje, na kojoj se već razvio život, što znači da nije isključeno da bi isto moglo da se dogodi i na Saturnovom satelitu. 

Na površini Titana takođe se nalaze tečna tela, ali se njegove reke, jezera i mora sastoje od etana i metana, koji isparavaju u oblake iz kojih curi tečni gas. 

Temperatura na površini satelita iznosi minus 143 stepeni Celzijusovih, a bazeni metana mogli bi da budu odlično okruženje za sjedinjavanje molekula vinil-cijanida, što bi dovelo do nastanka tvorevina nalik ćelijskim membranama na Zemlji. 

Naučnici takođe veruju da se ispod površine Titana kriju okeani sa tečnom vodom, poput onih na Evropi - Jupiterovom satelitu, i Enceladu - drugom Saturnovom mesecu, koji su trenutno neki od najvećih kanditata za nastanak života. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17