• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik/Informer.rs

10.10.2017

20:16

OPASNOST NA VIDIKU! Pušteni GMO komarci koji sadrže smrtonosan gen!

Zanimljivosti

OPASNOST NA VIDIKU! Pušteni GMO komarci koji sadrže smrtonosan gen!

Podeli vest

Savez za kontrolu komaraca uz pomoć privatne kompanije "Oksitek insekt tehnolodži" nedavno je pokrenuo projekat — puštanje GMO komaraca na Floridi

Pre toga, prvo puštanje GMO komaraca dogodilo se na Kajmanskim ostrvima 2009. godine, a drugo — u Maleziji 2010. godine. 

Genetski modifikovani komarci sadrže poseban gen koji je za komarce smrtonosan ako ne dobiju antibiotik tetraciklin. Potomstvo GMO komaraca će takođe naslediti ovaj smrtonosni gen, zbog kojeg će uginuti pre nego dostignu zrelost i počnu da se razmnožavaju. 

Ideja se bazira na tome da se obični komarci ukrštaju s GMO komarcima i da se na taj način stvori sve više komaraca sa smrtonosnim genom, što će dovesti do smanjenja njihove populacije. 

Dok GMO industrija nepokolebljivo tvrdi da su genetski modifikovane biljke i životinje bezopasne i donose brojne pogodnosti čovečanstvu, stvarnost nam pokazuje nešto sasvim suprotno. 

"Monsanto" i druge GMO korporacije stvaraju ne samo genetski modifikovane biljke, nego i životinje. Na primer, stvorene su ovce koje su 85 odsto ovce, a 15 odsto ljudi, da bi mogle služiti kao donori organa za ljude. 

Stvorene su i koze koje daju mleko s proteinom iz paučine — za proizvodnju kože otporne na metke. Krave su genetski modifikovane da bi proizvodile mleko koje po svom sastavu više liči na ljudsko. 

Da li se na taj način igraju vatrom jer menjaju osetljiv i precizno izbalansiran ekosistem? 

Šta će se dogoditi s lokalnim i globalnim ekosistemom ako se populacija komaraca drastično smanji ili sasvim nestane? 

Mnogi od nas mrze komarce zato što nas bodu i prenose opasne bolesti, ali oni su takođe deo ekosistema i hrana za druge životne oblike. Ideja uništenja komaraca samo zato što nam se ne sviđaju je apsurdna — ako se u vidu ima njihova uloga u kompletnom lancu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17