• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

23.10.2017

12:47

(VIDEO) NASA JE SNIMALA SUNCE, a onda je neočekivano Mesec upao u kadar!

Zanimljivosti

(VIDEO) NASA JE SNIMALA SUNCE, a onda je neočekivano Mesec upao u kadar!

Podeli vest

Kako izgleda kada se Mesec neočekivano pojavi ispred sočiva teleskopa NASA koji je snimao Sunce

NASA Opservatorija za solarnu dinamiku (SDO) beležila je ultraljubičaste snimke Sunca 19. oktobra, kada je Mesec "uleteo“ u snimak oko 45 minuta tokom svog tranzita i pokrio oko 26 odsto Sunca. Mesečeva senka prelazila je preko osmatračnice Sunca SDO u periodu od 21.41 do 22.25 po centralnoevropskom vremenu, a njegov snimak objavila je NASA u visokoj rezoluciji. 

 - Ivica senke je oštra i jasna, jer Mesec nema atmosferu koja bi poremetila Sunčevu svetlost -  objasnila je agencija. 

Slike je snimila SDO na talasnoj dužini ekstremnog ultraljubičastog svetla koja pokazuje solarni materijal koji se zagreva na više od 5,5 miliona stepeni Celzijusa. Ova vrsta svetlosti je nevidljiva ljudskim okom, ali ju je NASA obojila u zeleno. 


SDO je lansirana 2010. godine u okviru NASA programa "Živeti sa zvezdom" u prvobitnu petogodišnju misiju i od tada opservatorija posmatra Sunce sa oko 35 hiljada kilometara iznad Zemljine površine.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17