• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2017

19:48

OVAKO JE TUĐMANOV MINISTAR POLICIJE OPISAO RASPAD SFRJ: Napali smo Srbe da isprovociramo rat, FRANJA I SLOBA SU ODLUKE DONOSILI ZAJEDNO?!

Zanimljivosti

OVAKO JE TUĐMANOV MINISTAR POLICIJE OPISAO RASPAD SFRJ: Napali smo Srbe da isprovociramo rat, FRANJA I SLOBA SU ODLUKE DONOSILI ZAJEDNO?!

Podeli vest

Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska!. Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat“, tvrdi Boljkovac

O početku rata na prostoru bivše SFRJ ima različitih gledišta i tumačenja. Naravno, u zavisnosti koju stranu pitate. Ipak trebalo bi napomenuti da se dešavalo da nečije svedočenje o tim ratnim sukobima izazove pravu buru reakcija.

Jedno od takvih je svakako i svedočenje prvog Tuđmanovog ministra policije Josipa Boljkovca koji je u intervjuu za dnevni list "Vesti“,rekao je kako je Hrvatska 1991. planski napala Srbe u Hrvatskoj i namerno izazvala rat.

Boljkovac tvrdi i da su se Tuđman i Milošević tokom celog rata dogovarali i donosili odluke zajedno.

- Glavaš me za vreme svedočenja optužio da sam ga proganjao zbog rušenja mosta na reci Dravi u Osijeku. On je rekao da je most srušio da bi se grad zaštitio od tenkova JNA, a ja sam rekao da je JNA u tom trenutku bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, deo Jugoslavije - rekao je Boljkovac i dodao kako su njegova svedočenja na suđenju Glavašu bila cenzurisana.

printscreen

Na pitanje novinara ko je zapravo započeo rat, Boljkovac iznenađujuće odgovara: „Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska!. Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat„.

Dalje nastavlja kako je rat zapravo bio posledica dogovora između Miloševića i Tuđmana o podeli BiH i razmeni stanovništva kroz etničko čišćenje.

„Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu, a Milošević njemu pomogao da se reši Srba u Krajini.Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizivao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine„, tvrdi Boljkovac.

Boljkovac umro na 94. rođendan 

Prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova i jedan od najbližih saradnika Franje Tuđmana Josip Boljkovac, umro je 10.11. 2014. u karlovačkoj bolnici, na svoj 94. rođendan.

Boljkovac je odgovoran za stvaranje svih vrsta logora za Srbe u Hrvatskoj u perodu 1991-1995.

Na pitanje o eventualnim dokazima dogovora Tuđmana i Miloševića, Boljkovac  odgovara kako mu je jednom prilikom, kada je doneo naredbu o hapšenju ubica šefa policije u Osijeku Josipa Rajhl Kira, Tuđman rekao kako i Milošević misli da on više ne bi smeo biti na čelu MUP-a. Kao drugi dokaz navodi da je Tuđmanov bliski saradnik, Hrvoje Šarinić tokom rata kod Miloševića bio najmanje 40 puta.

Dalje optužuje Tuđmana da je njegov cilj bio rat po svaku cenu. „Prema njegovoj ideji, Srbi su trebali nestati iz Hrvatske, a ubistvo Kira naređeno je od samog vrha države„, govori Boljkovac.

Dodaje kako su 1991. godine, pre nego što je bio ispaljen i prvi metak porodice uglednih hrvatskih političara bile su spremne na beg. Među njima navodi visokopozicionirane HDZ-ovce, ali i bivšeg predsednika Hrvatske Stipu Mesića.

I TO JE MOGUĆE! HRVATSKI ISTORIČAR VEĆI SRBIN OD MNOGIH SRBA! To je jedini državotvorni narod, Hrvati ne postoje!

ISPOVEST KAPETANA DRAGANA IZ HRVATSKOG ZATVORA: Ustaše se ničega ne stide, ali jednom će PLATITI ZA SVE ŠTO SU NAM URADILI!

LAZANSKI O NASRTLJIVOM HOJTU JIU, napetom Skotu, ali i ZAŠTO SU GA HRVATI NASMEJALI DO SUZA!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17