• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/infomer.rs

21.12.2017

09:30

NAUČNICI NAS RAZOČARALI: Na Marsu nema života!

Zanimljivosti

NAUČNICI NAS RAZOČARALI: Na Marsu nema života!

Podeli vest

"Efekat sunđera" na površini Crvene planete učinio je da ona postane suva i nepogodna za razvoj i opstanak živih bića, prenosi Independent

Mars je postao nenaseljiv kada je njegova kora apsorbovala vodu sa njegove površine, zaključili su naučnici sa Oksforda. 

Novo istraživanje pokazalo je da je ova planeta do pre tri milijarde godina bila prekrivena vodom, baš poput Zemlje. Ali, Mars je danas pust i suv. 

 - Voda na Marsu reaguje sa sveže eruptiranom lavom koja kasnije postaje njegova kora, što rezultuje efektom nalik sunđeru -  izjavio je doktor Džon Vejd, vodeći autor studije objavljene u magazinu Nejčer. 

(VIDEO) NASA: Sonda kreće ka Alfa Kentauri u potragu za vanzemaljcima, ali TEHNOLOGIJU JOŠ UVEK NEMAMO!

 - Hemijske reakcije između vode i lave dovele su do izmena u mineralnom sastavu stena i učinile Crvenu planetu nepogodnim mestom za život -  dodao je Vejd. 

Najveća razlika između Marsa i Zemlje, navodi naučnik, jeste što kora Marsa sadrži više gvožđa. Njegove stene takođe mogu da zadrže 25 odsto više vode u odnosu na stene na Zemlji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija