• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/agencije

31.01.2018

21:49

(FOTO) TROSTRUKI SPEKTAKL NA NEBU: Prvi put posle 150 godina astronomski fenomen KRVAVI PLAVI SUPERMESEC, FASCINIRAO SVET!

Zanimljivosti

(FOTO) TROSTRUKI SPEKTAKL NA NEBU: Prvi put posle 150 godina astronomski fenomen KRVAVI PLAVI SUPERMESEC, FASCINIRAO SVET!

Podeli vest

Poslednji dan januara 2018. godine ostaće zabeležen kao dan kada su se poklopila čak tri astronomska fenomena – totalno pomračenje Meseca, Supermesec i plavi Mesec

Ovaj redak nebeski spektakl, prvi posle 150 godina vidljiv je najviše iz delova Azije, Severne Amerike, Bliskog istoka, Rusije i Australije, ali u njoj mogu da uživaju i stanovnici drugih delova planete. 

Potpuno pomračenje Meseca odigravaće se tokom plavog Meseca, koji predstavlja drugi puni Mesec u jednom kalendarskom, koji se inače javlja na svake dve godine i osam meseci.

Istovremeno, Zemljin prirodni satelit biće nam najbliži, zbog čega će izgledati svetlije i veće nego obično – nazvan van astronomskih krugova Supermesec.

Supermesec, kako prenosi Si-En-En, deluje za 14 odsto veći i za 30 odsto svetliji od uobičajenog, a pojavljuje se na otprilike svakih 13 meseci.

Dok se bude nalazio u Zemljinoj senci, Mesec će biti crvenkast što je poznato i kao krvavi Mesec, tako da je pun (neformalan) naziv večerašnjeg spektakla na nebu – krvavi plavi Supermesec.

Kako je Nasa opisala, plavi Mesec i Supermesec su pojave koje nisu toliko retke, ali ovakav trostruki astronomski fenomen gde se te dve pojave istovremeno javljaju u kombinaciji sa pomračenjem Meseca, poslednji put se dogodio 31. marta 1866. godine.

Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta.

U zapadnom delu SAD i Kanade spektakl na nebu biće vidljiv pred svitanje, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.

Za razliku od pojave pomračenja Sunca, pomračenje Meseca može bezbedno da se posmatra golim okom.

(LIVESTREAM) VEČERAS ĆE NAS OBASJATI SUPERKRVAVI PLAVI MESEC! Poravnaće se sa Suncem i Zemljom, što će za mnoge biti prekretnica u životu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17