• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

01.06.2018

10:02

NEK GA SAMI I PIJU! Šveđani prave pivo od VODE IZ KANALIZACIJE!

Zanimljivosti

NEK GA SAMI I PIJU! Šveđani prave pivo od VODE IZ KANALIZACIJE!

Podeli vest

Stara teorija da je za dobar ukus piva presudan kvalitet vode koja se koristi za njegovu proizvodnju, posle najnovije vesti iz Švedske možda i - padne u vodu. Prečišćavanjem vode iz kanalizacije napravili su pivo. Kažu, isto kao plzensko.

- Nismo mogli da odolimo izazovu - rekao je predstavnik pivare objašnjavajući kako su se odlučili da naprave novi proizvod koji će, kako smatraju, podići svest o globalnom problemu nestašice vode za piće.

"Pu:rest" je prvo švedsko pivo nastalo iz prečišćene kanalizacione vode, koje je proizvela stokholmska pivara "Nija Karnegibrigerit" u saradnji sa Švedskim institutom za životnu sredinu.

DA LI MOŽE DA SE ŽIVI SAMO OD PIVA? Alkohol je tu najmanja opasnost...

Neobično izdanje jednog od omiljenih pića u svetu napravljeno je u nadi da će to podići svest o tome da na planeti nema dovoljno vode za piće i da je neophodna tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda koja bi ih pretvorila u onu koja će poteći vodovodom.

Prema tvrdnjama kreatora piva iz otpadnih voda, ideja je da se izbegnu predrasude, jer su mnogi i dalje skeptični kada je u pitanju prečišćena otpadna voda, uprkos savremenoj tehnologiji koja to čini savršeno.

SAMO ZA ISTINSKE PIVOPIJE: Gde ćete na svetu platiti najjeftinije pivo?

Voda koja je sastojak novog piva je sa lokacije za prečišćavanje otpadne vode koja je pod kontrolom Švedskog instituta za životnu sredinu i koristi niz brojnih mera za prečišćavanje. Nakon rigoroznih testova kvaliteta, voda je isporučena u pivaru, gde je, kako kažu, nakon četiri nedelje "pivo poput plzenskog" ugledalo svetlost dana.

Kris Turgeson iz švedske pivare je rekao da kompanija nije mogla da odoli izazovu kada se suočila sa predlogom Švedskog instituta za životnu sredinu. Prema njegovim rečima, bilo je prirodno probati pivo "Pu:rest", koje je kompanija opisala kao "organsko i kristalno čisto pivo".

OSTAO JE SLUČAJNO ZAKLJUČAN U HLADNJAČI S PIVOM... Pogađajte šta je uradio!

U njegov kvalitet ljubitelji piva u Švedskoj moći će da se uvere već od jula. Reč je, doduše, o ograničenoj količini "Pu:resta", koji će moći da se kupi u lancu prodavnica alkoholnih pića "Sistembolaget" a "pivo iz kanalizacije" će moći da se proba i u pojedinim pabovima i na odabranim festivalima, poput onog "Ukus Stokholma".

Vest o novom pivu, naravno, nije mogla da prođe bez zanimljivih i duhovitih komentara javnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zanimljivo

pre 5 godina

Sta je tu cudno? Danci odavno prave pivo od preciscenog urina.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija