• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevno.rs

16.08.2018

22:09

ČARAPE KRALJA PETRA! OVU PRIČU SVAKI SRBIN MORA DA ZNA! Evo zašto je PETAR I KARAĐORĐEVIĆ  "narodni kralj"

Zanimljivosti

ČARAPE KRALJA PETRA! OVU PRIČU SVAKI SRBIN MORA DA ZNA! Evo zašto je PETAR I KARAĐORĐEVIĆ "narodni kralj"

Podeli vest

Na današnji dan, 1921. pre tačno 97 godina, umro je kralj Petar I Karađorđević, jedan od najvoljenijih srpskih vladara, "narodni kralj", "čika Pera" i čovek za čiju se vladavinu vezuje i nastanak prvih demokratskih institucija u Srbiji. Tim povodom objavljujemo jednu od najlepših priča iz njegovog života

U leto 1914. godine moćna Austrougarska monarhija napala je Srbiju. Posle očajničke i herojske borbe i uključivanja Nemačke u rat protiv   mnogo manje i slabije opremljene srpske vojske, izbora više nije bilo - jedini put za spas Srbije vodio je preko vrleti nepristupačne i negostoljubive Albanije.

Za vreme povlačenja sa komandom se ka moru kretao i veliki broj stanovništva, kao i cela srpska Vlada i ostareli kralj Petar Karađorđevićem.

Među običnim stanovništvom koje je bežalo od neprijateljske vojske bila je i Makrena Spasojević. Krenula je iz sela Slovac kod Lajkovca da traži Marinka, sina jedinca koji je kao dobrovoljac otišao zajedno sa vojskom.

Posle više nedelja bezuspešne potrage nije imala snage da nastavi. Beskrajna kolona izbeglica i umorne vojske tada je već odavno prešla Kosovo i počela da ulazi u Albaniju. Upravo tu, u snegom okovanoj Albaniji, Makrena je srela kralja Petra.

Kada je starica shvatila da više ne može, zaustavila je kralja i zavetovala ga da pronađe njenog sina. Dala mu ono jedino što je imala - par vunenih čarapa koje je plela za Marinka.

(VIDEO) SRBIJA I RUSIJA ĆE OSLOBODITI KOSOVO I CRNU GORU! Američki vojni analitičar: RAT ĆE BITI VELIKIH RAZMERA!

Makrena se posle ovog susreta vratila u svoje selo. Njen plač zbog nestalog sina i nesreće koja se nadvila nad ceo narod čuo je jedan ranjeni neprijateljski vojnik. Makrenina tuga ga je podsetila na njegovu majku koja je ostala negde daleko.

Poslednja želja mu je bila da ga Makrena oplače na sahrani i ona mu je tu želju ispunila. Priča kaže da je na njegovom grobu, posle sahrane i izdahnula.

(VIDEO/FOTO) SRPSKE TOBDŽIJE POKAZALE ŠTA ZNAČI PESMA "JEREMIJA PALI TOPA"! Putinovi artiljerci ostali bez reči!

Kralj Petar svoje obećanje nija zaboravio. Marinka je pronašao, ali umrlog od hladnoće negde u planinama Albanije. Vest o smrti njegove majke i o njenom nesebičnom gestu, primio je posle rata, kada je poslao svog savetnika da je traži.

AMERI BI SRBIMA DA ZA SVA VREMENA PODMETNU KRIVICU ZA LAŽ O SREBRENICI: Nema razlike između Trampa i Klintonovih!

Kralj Petar je naredio da se Makreni i Marinku na grobu podigne spomenik i postavi spomen-ploča na kojoj će pisati: "Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Arbanije".

Tako je on postao jedini vladar koji je digao spomenik običnoj seljanki i njenom sinu.

Ipak, ovo nije kraj priče!

Nedugo posle ovoga, umro je i kralj Petar. Do kraja života se nije odvajao od vunenih čarapa majke Makrene. Držao ih je ispod jastuka na kome je spavao, a predanje kaže da je na samrti tražio da mu ih obuju i da je u njima umro.

Pola veka kasnije, komunističke vlasti su naredile da se spomenik Makreni i njenom sinu sruši. Samo pominjenje imena kralja Petra na ploči, bio je dovoljan razlog.

Spomenik je 2011. godine obnovilo Društvo srpskih domaćina i on i danas stoji u selu Slovac kod Lajkovca da svedoči o nesebičnoj ljubavi majke, "narodnom" kralju kome nije bilo ispod časti da nosi seljačke čarape i jednoj neverovatnoj priči koju je u svojoj knjizi ovekovečio Milovan Vitezović.

Public

Nedavno je završeno snimanje filma "Kralj Petar Prvi" nastale upravo po ovoj knjizi i sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi. Prikazivanje filma Kralj Petar Prvi zakazano je za 11. novembar, na dan kada je 1918. godine potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djuro

pre 5 godina

Je*ote koja tuzna prica!Tri iljade za gospodina!!

Lala iz Banata

pre 5 godina

Пита ли се ико...Зашто се слави "Дан Примирја"...Уместо ДАНА ПОБЕДЕ, или ДАНА ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА 27.09.1918. када је фактички срушен немачко-аустроугарски, (већ тада фашистички !) освајачки подухват - којим је завршен ПРВИ СВЕТСКИ РАТ....Чему стално додворавање Немачкој....и стално уввлачење Немцима у задњице...? Докле више бре...? Докле ће свет полтронски да се увија Ангели Меркел....? Има ли СРБИЈА СВОЈЕ " ЈА", или смо опет постали улизице, које се савијају до пода...? Нећу ДАН ПРИМИРЈА...!! Хоћу: ДАН ПОБЕДЕ...!! Нису моји дедови гинули на Добруџи и на Солунском Фронту, да бих ја њиховим непријатељима, данас... - " чистио ципеле"...!!

tosa

pre 5 godina

Retki su ti prijatelju. Kao što se niko ne pita gde nestade Kraljevina Srbija, pobednička država iz Prvog svetskog rata? Ko oprosti zverstva Hrvatima po Srbiji za vreme tog rata, primi ih i sa njima stvori novu državu. I mnogo je takvih pitanja, baš mnogo.

Milorad Culibrk

pre 5 godina

Kao svaki " lala " beskrajno simpatican. Sa zadovoljstvom citam Vase komentare. Uvek upecatljivi. No danas ste me pogodili u zicu. Ja veoma postujem Nemce zato sto su oni nas jedini iskreni neprijatelj. Ostali ( Englezi ) su podli i ako su mozda i veci srbomzci od Nemaca. Nemci su uvek i u miru i u ratu imali pristup da jedan Nemac vredi 100 Srba. Sedeti sa njima za pregovarackim stolom je previse ponizno. Neka Gospodja Merkel principe koje predlaze ( postavlja ultimatum ) primeni na DDR-u a nas neka ostavi na miru. Lalo ZIVELO NASE SRPSKO KIM. Ono je VECNO a Nemacka ce pravdom i voljom BOZIJOM NESTATI SA LICA ZEMLJE.

Vlah alija

pre 5 godina

Pa bre dokle više od mitova da puturate za stvarnost deca vam odrastaju na iluzijama to bre šteti mentalitetu mladih ljudi koji tek trebaju da se formiraju

disident Dimitrijevic

pre 5 godina

svaka cast Redkaciji Informera . Bog Vam svim pomogao u Redkakciji vama i vasim najmilijima ,i neka kazni sve sto vama zele zlo kao i one sto zele zlo plemenitim grajdanima Srbije

Srđa

pre 5 godina

Izgleda da je ostarelog kralja ipak grizla savest što je tako žestoko osakatio srpski narod!

veljko živković

pre 5 godina

Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је и објављен на осам језика-италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперату. Улогe ће тумачити: Лазар Ристовски као Краљ Петар I Карађорђевић, Даница Ристовски као Макрена Спасојевић, Радован Вујовић као Живота Радојчић, Александар Вучковић као Краљ Александар I Карађорђевић, Милан Колак као Маринко Спасојевић, Иван Вујић као Момчило Гаврић, Марко Тодоровић као Принц Ђорђе П. Карађорђевић, Миона Марковић као Принцеза Јелена Карађорђевић, Љубиша Савановић као Пуковник Драгутин Димитријевић Апис, Марко Баћовић као Никола Пашић, Танасије Узуновић као Војвода Радомир Путник, Бранко Јеринић као Војвода Степа Степановић, Светозар Цветковић као Војвода Живојин Мишић, Небојша Кундачина као Војвода Петар Бојовић, Радоје Чупић као Генерал Павле Јуришић Штурм, Небојша Вранић као Доктор Светислав Симоновић, Драган Марјановић као Пуковник Миливоје Стојановић Брка, Иван Исаиловић као Мајор/Војвода Војислав Танкосић Иван Марковић као Здравко Вуловић и многи други. Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела. Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15. епизода. РТС ће 2019. године емитовати серију о Краљу Петру I Карађорђевићу са Лазаром Ристовским. Пројекат филма и серије “Краљ Петар I" је заснован на мотивима романа Милована Витезовића “Чарапе Краља Петра" у продукцији Зилион Филм Лазара Ристовског и у режији Петра Ристовског биће премијерно приказан поводом 100 година завршетка Првог светског рата и Дана примирија ЖИВЕО КРАЉ! ЖИВЕЛА ПРАВОСЛАВНА КРАЉЕВИНА СРБИЈА!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59