• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RB

02.03.2019

16:30 >> 16:34

(VIDEO) RUSI OTELI TRI HITLEROVA TAJNA AVIONA I NAPRAVILI SUHOJE: Njihovi naslednici su sada STRAH I TREPET ZA AMERE!

Zanimljivosti

(VIDEO) RUSI OTELI TRI HITLEROVA TAJNA AVIONA I NAPRAVILI SUHOJE: Njihovi naslednici su sada STRAH I TREPET ZA AMERE!

Podeli vest

S padom nacističke Nemačke, sovjetski piloti dobili su pristup Hitlerovom "čudesnom oružju" - Wunderwaffen-u

Tri revolucionarna nemačka borbena aviona, stvorena da spreče poraz Trećeg Rajha, završila su noseći crvenu zvezdu.

1. Meseršmit Me 262: Firerova lasta

 

Meseršmit Me 262, kao lovački avion imao je nadimak Schwalbe, odnosno "lasta", a kao lovac-bombarder Sturmvogel, "olujna ptica",  bio je prvi u svetu vojni avion sa mlaznim motorom.

Foto: fotomontaža

Do većeg okršaja između ovog čudesnog oružja i savezničkih "zaostalih" letelica dolazi u avgustu 1944. kada Nemci uništavaju 19 aviona protivnika, ali i gube šest Me 262. Taj odnos 1 prema 3 će do kraja rata ipak biti pogoršan.

Glavna prednost aviona Me 262 je bila znatno veća brzina u horizontalnom letu. Zbog toga su saveznici smislili novu borbenu taktiku. Njihovi lovci koji su štitili bombardere pri letu iznad Trećeg Rajha su nastojali da se drže što veće visine, pa da se na neki način okome na Me 262 i izjednače se u brzini. 

MOSKVA ISMEJALA SUD U HAGU: ONI DA SUDE RUSIJI? - Nisu nadležni i mogu da sude i da se igraju do 'mile volje'!

Posle rata, među brojnim nemačkim avionima koje je Crvena armija zarobila bilo je i primeraka Me 262 koji su dobili novu kamuflažu, oznake sovjetskog vojnog vazduhoplovstva i uticali na razvoj prvih posleratnih borbenih aviona kao što su Suhoj Su-9 i Su-11.

2. Meseršmit Me 163: Đavolja metla

Me 163 (na nemačkom Komet) bio je jedini avion na raketni pogon kojeg su pustili u borbu tokom Drugog svetskog rata. Uprkos revolucionarnom dizajnu i nekim nedostižnim mogućnostima za druge letelice svoga vremena (probni pilot Rudi Opic postigao je 1944. brzinu od 1123 km/sat sa ovim avionom) zbog kratkog trajanja goriva kao lovac ipak nije bio koristan. Osim toga, nestabilno i korozivno raketno gorivo je moglo lako da eksplodira pri poletanju ili sletanju uz katastrofalne posledice po avion i pilota. "Đavolja metla", kako su ga zvali saveznički piloti, srušila je samo 16 neprijateljskih aviona.

SULUD ZAHTEV! U SRBIJI ZABRANITI KRITIKU NATO: Nije slučajno što to traže NVO i to na 20-tu godišnjicu agresije!

Foto: fotomontaža

Kada su sovjetski piloti počeli da upravljaju ovim ratnim trofejem, leteo je poput jedrilice, zbog opasnosti i nedostatka raketnog goriva. Tu-2 bi ga povukao na potrebnu visinu i puštao u slobodan let. U fazi spuštanja, pilot je vršio opasne testove, jer Me 163 je ipak bio daleko teži od obične vazduhoplovne jedrilice, i brže je padao.

3. Hajnkel He-162: Narodni lovac

Hajnkel He 162 Volksjdger je uveden u naoružanje pred kraj Drugom svetskom ratu. Uglavnom je bio izrađen od drveta, jer je metal bio korišten za proizvodnju aviona poput Me 262 i Ar 234. Počeli su da ga koriste u aprilu 1945, samo mesec dana pre kraja rata u Evropi, ostvarivši neke pobede protiv saveznika, iako je nekoliko aviona izgubljeno zbog tehničkih problema.

Foto: fotomontaža

Petog maja 1945. admiral Fon Frideburg potpisao je kapitulaciju svih nemačkih vazduhoplovnih snaga u Holandiji, severozapadnoj Nemačkoj i Danskoj. Šestog maja savezničke snage su stigle na aerodrom Lek gde su ih čekali neoštećeni avoni He 162, koji su zatim poslati u SAD, Veliku Britaniju, Francusku i SSSR na dalja ispitivanja.

(VIDEO) SRBI MORAJU NA VOJNIČKU OBUKU, REGION KLJUČA, novi rat nije nemoguć i MORAMO BITI SPREMNI ZA NJEGA!

Kako njihovi naslednici izgledaju danas pogledajte u sledećem video zapisu!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 5 godina

Kako Rusi OTELI aviona ????? to je bio ratni plen to je BAJATA tajna Zar su ostali ostali duzni kad su usli u namacku ?????

Realno

pre 5 godina

Какве глупости ! СССР је још 1942 имао ескадрилу ловаца на ракетни погон , много пре немачког "Комета", само је одлучено да се рат настави јефтинијим класичним елисним авионима! Проверите погледајте документарац "Secret Aircraft Of The Soviets" на јутјубу!

Marcco

pre 5 godina

A da vi u Informeru malo obratite pažnju na rečnik?!

Asdv

pre 5 godina

Istorija saradnje Nemačke i SSSR-a je bila puna događaja. Prvi nemački tenkovi, grosstraktori su vozili u Kazanju i drugde po Rusiji. U pilotskoj školi SSSR-a učili su nemački asovi. Isti su po rečima Heinza Guderiana "pozajmili" od prijatelja i učitelja konstrukciju lovca Me-109. Ali su se i revanširali; Pilot Hans Dieterle je na He-100 leteo 1939 kao Corsair tek 1944, preko 700km/h ; Heinkel je uspeo da napravi još 19 usavršenih He100_D1 za vojnu upotrebu, sa brzinom 400milja na sat. Goering nije voleo Heinkel, preferirao je Willy Meserschmit-a(Me262a, night fighter B) , pa je poslao jedan prototip He100 u SSSR!! Rusi su ozbiljno shvatili stvar, odradili poboljšanja na nivo He100 D1 i tako se rodio YAK9, lovac koji je neprijatno iznenadio Nemce /operacija "Uranus", kraj 1942/. Do kraja rata Rusi će proizvesti 14000 Yak9 lovaca + 4000 ne previše različitih Yak3. U trajnoj nemilosti vlasti Ernst Heinkel ostaje sa 24 He 100 i sa 9 mlaznih He280 prema 350 skoro neupotrebljivih Me163 raketnih lovaca, uz to i mnogo opasniji po pilote od bilo kog Heinkela. He219 je isforsirala Luftwaffe, a He162 je ušao u boj poslednjih mesec dana rata. Tako je Goebelsov propagandi lovac He113 u stvari leteo za saveznike kao Strašni YAK9.

JaPaja

pre 5 godina

Ma Meseršmit Me 163 Komet su ukrali rusi ugradili mu aksenbolcnu i tako su nastali SUHOJ , MIG , interkontinenatlne rakete , SOJUZ i .... Sido Sido rodila si idiote.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17