• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

07.08.2019

16:43

DA LI STE SPREMNI ZA ZVEZDANI SPEKTAKL? Kiša meteora i pun Mesec u noći između 12. i 13. avgusta

Zanimljivosti

DA LI STE SPREMNI ZA ZVEZDANI SPEKTAKL? Kiša meteora i pun Mesec u noći između 12. i 13. avgusta

Podeli vest

Kiša meterora, svojevrsni zvezdani spektakl biće vidljiv i ove godine. Ako ste među zaljubljenicima u zvezdano nebo, nađite u noći između 12. i 13. avgusta lepo, mirno i uzvišeno mesto sa kojeg ćete uživati u "zvezdanom pljusku", kada će on biti najintenzivniji

Pogled u nebo ovog avgusta može malo da poremeti pun Mesec, a najbolji uslovi za posmatranje kiše Perseida biće između 22h do jutra.

(FOTO) OVAKO IZGLEDA "JEFTIN LET"! Putnica dobila SEDIŠTE BEZ NASLONA!

Kiša takozvanih meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo "vatreniji" i svetliji od tipičnih. Svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl, a onda se sitni komadi komete sudaraju sa našom atmosferom i tako prave "vatrene kugle".

Ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, kako se navodi na sajtu NASA-e, u zavisnosti od vremena kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije. Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, videćete manje meteora, ali oni će imati duže "repove".

Foto: Reuters

Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, prenosi Biznis insajder.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvežđu Persej, odakle se i pojavljuju.

Zato, ako ste u mogućnosti, a volite da gledate zvezdano nebo, udaljite se od gradske vreve i osvetljenja, najbolje na nekoj uzvišici, lezite i uživajte dok gledate zvezde padalice.

Na mobilni telefon zaboravite, jer ćete možda, dok gledate u njega, propustiti aktivnost Perseida, a verovanje kaže da će vam se ako zamislite želju kad vidite zvezdu padalicu ona i ostvariti, pa lepe želje poželite!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija