• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

10.06.2020

22:54

TRPEZA U SVEMIRU! Evo šta jedu KOSMONAUTI, nikada vam ne bi palo na pamet! Hrana više nije u TUBAMA, nego u VAKUM-KESAMA!

Zanimljivosti

TRPEZA U SVEMIRU! Evo šta jedu KOSMONAUTI, nikada vam ne bi palo na pamet! Hrana više nije u TUBAMA, nego u VAKUM-KESAMA!

Podeli vest

Da bi zadržali besprekorno medicinsko stanje, astronauti primenjuju poseban režim ishrane, baziran upravo na ruskoj tradiciji, a neke od ovih saveta možete da primenite i vi

Alge i sušeni insekti - tako će, po mišljenju naučnika, izgledati obrok na Međunarodnoj kosmičkoj stanici u bliskoj budućnosti. Kosmonati nisu oduševljeni takvom perspektivom, ali dijetolozi tvrde: ovaj proteinsko-vitaminski meni će pomoći osvajačima svemira da izdrže ekstremna preopterećenja.

Dok jela od buba i cvrčaka još uvek nisu postala deo običnog ručka posade MKS, nutricionisti različitih država sastavljaju jelovnik za svoje kosmonaute u skladu sa nacionalnim tradicijama. Amerikanci šalju svojim zemljacima na orbitu kolu i bekon, Japanci - suši, Italijani - lazanju, a Rusi - boršć i sitni sir. Osim toga, ruski kosmonauti takođe konzumiraju puno biljnih čajeva i tinktura koji čuvaju njihovo zdravlje tokom mnogomesečnog svemirskog leta.

Kosmička kuhinja

Svemir miriše na roštilj - tako tvrde članovi posade MKS koji su sprovodili izlazke van kosmičke letelice. Naučnici objašnjavaju: izvor ove arome su proizvodi raspada zvezda, kometa i meteora. U susednim galaktikama su proporcije kiseonika i ugljenika drugačije pa i miris različitih delova svemira nije isti: ponegde podseća na karamelu, a ponegde i na mućak.

Foto: printscreen you tube CrazyRussianHacker

U samoj svemirskoj stanici, kao i u svakom domu, često miriše na nešto ukusno: kod Italijana na kafu, kod Rusa na boršć, a kod Francuza čak i na tartufe. U svakom odeljku MKS se spremaju tradicionalna jela, a nedeljom međunarodni tim pravi zajednički ručak.

Red za tvirig sa borovnicom

Na orbiti ruska jela su veoma popularna i među članovima posada drugih država. Strani astronauti bukvalno staju u red da bi dobili malo tvoroga, odnosno sitnog neslanog sira sa šumskom borovnicom ili drugim bobicama.

Kosmonauti dobijaju gotovu hranu, ali ne u tubama - one su otišle u istoriju i sada se koriste samo za napitke i tečna jela. Sada se hrana za kosmonaute pakuje u vakuum-kese. U Rusiji proizvodnjom takvih namirnica bavi se Birjulevska eksperimentalna fabrika. Kosmičku hranu može da kupi i običan čovek: ona se prodaje u planetarijumima.


Hrana kao lek

Ma koliko da je zdrav član posade MKS, u svemiru je izložen ekstremnim preopterećenjima.Tokom dugog leta imuni sistem slabi i zdravlje se pogoršava. Negativne promene se događaju u celom organizmu: zbog odsutstva gravitacije remeti se cirkulacija krvi, atrofiraju mišići i zglobovi, a kosti gube normalnu tvrdoću i postaju lomljive.

Foto: Printscreen You Tube

Manjak kiseonika izaziva stalnu glavobolju, razdražljivost i nesanicu, što može da dovede i do depresije. Ali najopasniji neprijatelj kosmonauta je radijacija: svaki član posade dobija prekomernu dozu zračenja, koja provocira rak.

Jurij Gagarin tokom prvog leta u svemir dobio je za ručak pire od kiseljaka, paštetu od džigerice i sok od crne ribizle. Kiseljakje veoma popularna u Rusiji trava, koju često dodaju u različita jela, posebno u supe.

Gagarin je pred let jeo pire od kiseljaka ipaštetu od džigerice i pio sok od crne ribizle.

Ako čovek redovno jede kiseljak, on nikad neće patiti od avitaminoze i anemije. Kiseljak podstiče varenje, poboljšava rad jetre, ima protivoupalno i antitoksičko dejstvo. Džigericaje bogat izvor vitamina A - za dobar vid.

Foto: printscreen you tube CrazyRussianHacker

Crna ribizla je moćan prirodan antioksidans, jača imunitet, izbacuje iz organizma slobodne radikale i smanjuje negativan uticaj radijacije. Zahvaljujući vitaminu C ona stvara kolagen koji je značajan za strukturni materijal u kostima, ligamentima, tetivama i hrskavici.
 
Izvor snage

U poređenju sa jelovnikom savremenih ruskih kosmonauta ručak Gagarina je bio veoma skroman. Danas članovi posade MKS-a imaju bolji izbor jela nego u elitnom restoranu.

Svakog jutra na orbiti, kao i u svakoj ruskoj kući, za doručak se služi kaša od ovsa ili od heljde.
Heljda je jedna od najzdravijih žitarica na svetu koja zamenjuje meso, mleko i jaja. Heljda daje snagu organizmu, povećava izdržljivost i poboljšava tonus mišića.

Ovas su u Rusiji vekovima koristili i kao hranu, i kao lek. Ovsena kaša je lako svarljiva, sadrži puno hranljivih materija, snabdeva organizam energijom i pojačava imunitet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija