• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pixelizam.com / Informer

02.01.2021

08:48

ZBOG ČEGA JE SVET U PANICI OD BUGARSKOG KIŠOBRANA? Engleska je bila mesto na kome je sejao teror!

Zanimljivosti

ZBOG ČEGA JE SVET U PANICI OD BUGARSKOG KIŠOBRANA? Engleska je bila mesto na kome je sejao teror!

Podeli vest

Kada napolju pada kiša, naš verni pratilac je skromni kišobran. Postoji različitih kišobrana: klasičnih, kišobrana na sklapanje, prozirnih, za oluju, automatskih, kišobrana za golf, ali i onih koji su opasni po život

I svako od nas ima različit ukus što se tiče kišobrana. Pored činjenice da je kišobran neophodan aksesoar i da se često koristi, postoje i neki manje poznati podaci o ovoj praktičnoj stvarčici.

Ovo je 5 zanimljivih činjenica o kišobranu koje verovatno niste znali:

1. Kišobrane su izmislili Kinezi 

Kao i mnogi drugi izumi, i kišobran je kineski izum. Kinezi su prvi napravili kupolu od tkanine, preteču današnjih kišobrana. U istorijskim izvorima zapisano je da se to dogodilo u prvom veku, preciznije 21. godine naše ere. 

Foto: Pixabay

Kišobran

Drevni kineski vladari vozili su se u kočijama iznad kojih se nalazila neka vrsta pokrivača za kočije, koji je bio kupolastog oblika i izrađen od tkanine. Zahvaljujući Putu svile, kišobran je iz Kine dospeo do Koreje i Japana, a zatim i do ostalih delova Azije i do Evrope.

2. Pojam kišobran (ambrela) vezana je za Sunce a ne za kišu

Koliko god to zvučalo nelogično, kišobran isprva nije bio vezan za kišu, već bi se pre moglo tvrditi da je vezan za sunce. Naziv kišobran (ambrela) vodi poreklo od latinske reči "umbra" što znači "senka". Ubrzo nakon što je ova reč prihvaćena u mnogim evropskim jezicima, promenjeno je njeno izvorno značenje – od stvari koja štiti od sunca u stvar koja štiti od kiše.

3. Nekada su samo žene nosile kišobrane

Kišobrani su nekada bili važan simbol ženstvenosti i isključivo su ih koristile žene. Uopšteno, kišobrani su često povezivani sa bogatstvom i visokom modom.

Foto: Pixabay

Kišobran

U mnogim drevnim kulturama, za muškarce koji su nosili kišobrane smatralo se da su feminizirani. Međutim, sredinom 18. veka, veza na relaciji feminizam – kišobrani je olabavila, nakon što je u javnosti primećeno da kišobran nosi upravnik jednog od mnogobrojnih  zloglasnih bordela za prostituke, poznatih i pod nazivom "Magdalenske vešernice". Ti katolički domovi za prevaspitavanje bludnica postojali su širom Irske čitava dva vijeka. Poslednji od njih je zatvoren 1996. godine.

4. Kišobrani mogu da budu smrtonosti: Da li ste čuli za bugarski kišobran?

Na londonskom mostu Vaterlo, 7. septembra 1978. godine izvršen je atentat kišobranom na bugarskog disidenta, pisca i publicistu Georgija Markova.

Taj kišobran je imao skriveni pneumatski mehanizam koji je ispaljivao kuglice sa jakim otrovom ricinom. Nakon četiri dana, Markov je preminuo u bolnici, a tek na obdukciji je otkriven uzrok njegove smrti, kada je u njegovoj nozi pronađena otrovna kuglica ispaljena iz kišobrana ubice.

Drugi bugarski disident, novinar Vladimir Kostov iste godine je takođe bio žrtva, doduše neuspešnog pokušaja ubistva. Na njega je u pariskom metrou iz kišobrana ispaljena kuglica u leđa, ali zahvaljujući srećnim okolnostima i pravovremenom vađenju kuglice iz tela Kostova, Bugarin je uspeo da preživi.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Vjeruje se da su ovi atentati bili organizovani od strane bugarske tajne službe. Danas je ova vrsta kišobrana poznata kao "Bugarski kišobran".

Zanimljivo je da su u to vrijeme kišobrani često bili korišćeni i za sakrivanje i krijumčarenje oružja i noževa.

5. Kišobrani kao zaštita od metaka (Metkobran)

Očigledno je da kišobrani mogu da vas zaštite od kiše, sunca ili bilo čega drugog što pada sa neba (sneg, grad…).

Međutim, bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi je čitavu stvar podigao na viši nivo i platio 10.000 funti za kišobran koji bi ga štitio od potencijalnih napadača.

Ovaj specijalni kišobran je dizajniran tako da može da ublaži brzinu i snagu metka, ali i da zaštiti vlasnika od noževa i napada pasa. Kišobran protiv metaka je napravljen od materijala koji se koriste za izradu bolida za Formulu jedan i svemirskih letelica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija