• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.12.2020

18:12

KINA SLAVI ISTORIJSKI PODUHVAT! ČESTITALI AMERI I RUSI! Svemirska letelica prikupila uzorke s površine Meseca

Vesti

KINA SLAVI ISTORIJSKI PODUHVAT! ČESTITALI AMERI I RUSI! Svemirska letelica prikupila uzorke s površine Meseca

Podeli vest

Kineska svemirska letelica danas je uzela uzorke sa Mesečeve površine u sklopu misije prikupljanja kamenja sa Meseca i dopremanja na Zemlju prvi put od 1970-ih, saopštila je Vlada Kine, navodeći ovo kao uspeh u sve ambicioznijem svemirskom programu Pekinga.

Sonda misije Chang'e-5 u utorak je nakon spuštanja s orbite sletela na Mesečevo područje "Okean oluja", saopštila je kineska Nacionalna svemirska uprava.

Objavili su fotografije mesta sletanje na kojima se vidi senka letelice.

"Chang'e je prikupio uzorke sa Meseca", navode oni.

Sonda, lansirana 24. novembra sa tropskog ostrva Hajnan, najnoviji je poduhvat svemirskog programa koji je prvog kineskog astronauta poslao u orbitu 2003. godine.

Peking ima i svemirsku letelicu na putu do Marsa i cilj da pošalje čoveka na Mesec.

"Ovonedeljno sletanje je istorijski korak u kineskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom u mirnom korišćenju svemira. Kina će nastaviti da promoviše međunarodnu saradnju, istraživanje i korišćenje svemira u duhu rada za dobrobit celog čovečanstva", rekla je Hua Chunying, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Prema planovima, predviđeno je da sonda dva dana buši na Mesečevoj površini i sakupi dva kilograma kamenja i krhotina.

Gornja faza sonde biće lansirana natrag u mesečevu orbitu kako bi se uzorci preneli u kapsulu za povratak na Zemlju, gde će sleteti sredinom decembra.

U slučaju uspeha to će biti prvi put da su naučnici dobili sveže uzorke mesečevih stena još od sovjetske sonde Luna 24 iz 1976. godine.

Očekuje se da će uzorci biti dostupni naučnicima iz drugih država, iako je nejasno koliki će pristup imati NASA zbog ograničenja američke vlade na saradnju s kineskim programom povezanim s vojskom.

 

 

Naučnici se nadaju da će iz stena i krhotina saznati više o Mesecu, uključujući preciznu starost, kao i povećati saznanja o drugim telima u Sunčevom sistemu.

Prikupljanje uzoraka, uključujući i sa asteroida, sve je veći fokus mnogih svemirskih programa.

Američki i ruski svemirski zvaničnici čestitali su kineskom programu.

"Čestitam Kini na uspešnom sletanju Chang'e 5. Ovo nije lak zadatak", napisao je šef NASA naučne misije Tomas Zurbuhen na Tviteru i dodao: "Kada se uzorci prikupljeni na Mesecu vrate na Zemlju, nadamo se da će svi imati koristi od mogućnosti proučavanja ovog dragocenog tereta koji bi mogao unaprediti međunarodnu naučnu zajednicu".

Američki astronauti vratili su 382 kilograma uzoraka sa Meseca u periodu od 1969. do 1972. godine, od kojih se neki još uvek analiziraju.

Foto: printscreen Twitter

Chang'e 5 je treće uspešno kinesko spuštanje na Mesec. Prethodnik, Chang'e 4, bila je prva sonda koja je sletela na malo istraženu daleku stranu Meseca.

Kineski službenici svemirskog programa najavljuju buduće misije s posadom i robotima, uključujući mogućnost stalne istraživačke baze, ali nisu objavili rokove i druge detalje.

Najnoviji let uključuje saradnju s Evropskom svemirskom agencijom koja pomaže u nadgledanju misije sa Zemlje.

Kineski svemirski program razvijao se opreznije od američko-sovjetske svemirske trke 1960-ih, koju su obeležile smrtni slučajevi i neuspesi u lansiranju.

Kina je 2003. postala treća zemlja koja je sama poslala astronauta u orbitu nakon Sovjetskog Saveza i SAD-a.

Pokrenula je privremenu svemirsku stanicu s posadom 2011. godine, a drugu 2016. godine.

Ova zemlja se, sa susednim Japanom i Indijom, pridružila trci za istraživanje Marsa.

Sonda Tianwen 1, lansirana u julu, na putu je prema crvenoj planeti noseći sondu i rover u potrazi za vodom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija