• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.01.2022

20:36

Čovek godinama držao jednu sliku u stanu, a onda je USLEDILO NEVEROVATNO OTKRIĆE

Pixabay

Zanimljivosti

Čovek godinama držao jednu sliku u stanu, a onda je USLEDILO NEVEROVATNO OTKRIĆE

Podeli vest

Jedan čovek doživeo je pravo iznenađenje kada je shvatio da crtež koji je godinama imao u kući i koji je platio 30 dolara ustvari vredi milione!

Još 2016. godine, kupio je crtež Device Marije i poverio se prijateljima da nije siguran o kakvom je umetničkom delu reč, ali da ga na neki način intrigira.


Jedan od njegovih drugova je ovu priču ispričao Klifordu Šoreru, trgovcu umetninama iz Bostona, koji je zatim pokrenuo istragu. Rezultati su bili zapanjujući : najverovatnije je reč o neotkrivenom umetničkom delu "Devica i dete s cvetom na travnatoj klupi" čuvenog nemačkog umetnika Albrehta Direra, čija bi vrednost mogla biti i nekoliko desetina miliona dolara!

 


Pre nego što je počeo da istražuje da li je ova slika poseduje neku umetničku vrednost, Šorer je vlasniku platio 100.000 dolara unapred, uz dogovor da će podeliti novac ukoliko se pokaže da je slika vredna.

 

Njegovom istragom potvrđeno je da je crtež nacrtan na posebnom papiru i za dve godine provere autentičnosti, svi osim jednog stručnjaka složili su se da je reč o originalu.


Međutim, jedna od mogućnosti je i da ju je nacrtao Direrov šegrt Hans Baldung i da bi tada vrednost dela bila četvrti deo od vrednosti originala.


Crtež se sada nalazi u galeriji u Londonu, sledećeg meseca biće ponuđena na prodaju, a šuška se da će traženi iznos za nju imati osam cifara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija