• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.01.2022

12:58

ONI SU IZMISLILI TANGA GAĆICE! Evo kako su NASTALE - ovo sigurno niste ZNALI

Zanimljivosti

ONI SU IZMISLILI TANGA GAĆICE! Evo kako su NASTALE - ovo sigurno niste ZNALI

Podeli vest

Da li ste se ikada zapitali ko je izmislio tanga gaćice ili zašto se dugmad na muškim košuljama nalazi na desnoj, a na ženskim na levoj strani? Saznajte zanimljive činjenice o poreklu modnih dodataka sa kojima se svakodnevno susrećemo

Za nastanak popularnih tangi zaslužan je muškarac. Reč je o bivšem gradonačelniku Njujorka Henriju Fjorelu la Gvardiji, koji je rukovodio najvećim gradom SAD početkom 20. veka.

Prisustvujući jednom šou-programu na kom su nastupale egzotične plesačice, što je bila tipična zabava za to vreme, La Gvardija je bio začuđen kada je video da one ne nose ništa ispod haljina. Naredio je da moraju da obuku donji veš kako bi se pokrili bar intimni delovi. Tadašnji krojači su se latili posla i dizajnirali donji veš koji će pokriti intimne delove, ali neće biti upečatljiv. Tako su nastale tange.

Ako niste znali...

Žensko i muško kopčanje nastalo je iz praktičnih razloga. Muškarci su se kroz istoriju sami oblačili, a većina njih su desnoruki, a s druge strane, žene su u viktorijansko doba često oblačile sluškinje, kojima je bilo lakše da zakopčaju dugmad raspoređenu s leve strane.

Obuća s platformom, koja se s vremena na vreme vraća na scenu, prvobitno je osmišljena da bi noge ostale čiste i što dalje od prljavštine, a u modu je ušla tek u 14. veku u Veneciji. U to vreme bila je oslikana i visoka čak i do 70 centimetara.

Foto: Pixabay

Donji veš

Manžetne su se pojavile u 19. veku jer su tada muškarci nosili košulje uštirkanih okovratnika i ivica rukava. Pošto su bile poprilično krute, proizvođači su smatrali da bi zatvarač na rukavu bio praktičniji za takav materijal nego dugmad.

Tako su nastale manžetne, a dugmad na ivicama rukava "izmislio" je Napoleon Bonaparta da bi vojnike sprečio da o rukave brišu nos.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15