• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

01.04.2022

17:13

Golub koji je SPASIO VOJNIKE, konj koji RAČUNA, mačka koja je REŠILA ZLOČIN... Ovo je 6 najpoznatijih životinja na SVETU!

Zanimljivosti

Golub koji je SPASIO VOJNIKE, konj koji RAČUNA, mačka koja je REŠILA ZLOČIN... Ovo je 6 najpoznatijih životinja na SVETU!

Podeli vest

Sigurno ste čuli makar za neke od ovih poznatih životinja.

Nema sumnje da su životinje divna bića, a neki od njih su bukvalno došli na ovaj svet kako bi ljudima omogućili lepši i bolji život.

Predstavljamo vam šest najpoznatijih životinja na svetu, a sigurni smo da ste za većinu već čuli:

Doli: Ovca je dokazala da je kloniranje moguće

Ova divna ovca po imenu Doli, bila je prvi sisar kloniran iz odrasle ćelije. Rođena je tehnikom koja se zove nuklearni transfer somatskih ćelija 5. jula 1996. godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Agri with Anu (@agriwithanu)

 

Šer Ami: Golub je spasio stotine američkih vojnika

Ovaj kućni golub dokazao je značenje svog imena "dragi prijatelj". Ona je spasila stotine američkih vojnika tokom Prvog svetskog rata. Isporučila je 12 poruka, dok je služila signalnom korpusu američke vojske u Francuskoj, a najvažnija je poruka koju je isporučila 1918. godine. Spasila je više od 500 muškaraca, koji su bili zarobljeni bez hrane i municije, iza neprijateljskih linija. Prva dva goluba su oborena, ali Šer Ami se pametno kretala da prenese poruku koja je glasila "Mi smo duž puta paralelno sa 276.4. Naša sopstvena artiljerija je otvorila vatru direktno na nas. Za ime boga, zaustavite to." Čak je dobila i "Croix de Guerre" medalju za svoju hrabrost. Kada je uginula 1919. godine, njeno telo je sačuvano i može se videti na izložbi u Institutu Smitsonijan.

Elsa: Mladunče koje je bilo inspiracija za očuvanje divljih životinja

Bila je tek mladunče kada su je usvojili lovočuvar i njegova supruga u Keniji, 1956. O ovoj lavici su se brinuli i odgajali u njihovom domu, a naučili su je kako da lovi i preživi. Na kraju, kada je puštena na slobodu, vlasnici su bili iznenađeni kada su saznali da se sama dobro snašla. Čak postoje i knjiga i film "Born Free", snimljeni o njoj. Postala je simbol očuvanja divljih životinja i često se naziva savršenim primerom.

Balto: Haski je doneo serum i spasio mnoge

Rečeno je da je 1925. epidemija difterije počela u Nomu na Aljasci i problem je bio u tome što ih je samo jedan serum mogao spasiti, a on se nalazio u Sijetlu. U to vreme, nije postojala mogućnost da isporuče lek avionom i vlasti su tada došle sa timom zaprežnih pasa da isporuče antitoksin. Finalni tim je predvodio crno-beli sibirski haski po imenu Balto. Trčao je kroz mećavu opasnu po život cele noći da isporuči serum, ne odustajući ni na sekund. Kada je zadatak bio završen, dečko je dobio kompliment sa samo 3 reči "prokleto dobar pas".

Džim: Konj koji je mogao da čita, koristi kasu, kaže vreme i još mnogo toga

Džim, konj za zabave, bio je tako dobro obučen u 19. i ranom 20. veku da ga nije videlo samo skoro 10 miliona Amerikanaca, već su o njemu pisale i neke velike novine. Bio je obučen da speluje, kaže vreme, koristi kasu, čita, a imao je čak i telefonske veštine.

Pahulja: Mačka koja je pomogla u rešavanju ubistva

Bilo je to 1994. godine kada je mačka pomogla u rešavanju slučaja ubistva koji je potresao stanovnike ostrva Princa Edvarda u Kanadi. Ona je bila prvi slučaj kada je neljudska DNK korišćena za rešavanje ubistva i od tada je DNK kućnih ljubimaca pomogao u rešavanju nekoliko zločina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija