• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.08.2023

10:14

Tajna čuvana 100 godina! Grb Karađorđevića stoji na radnjama Kartijea, sada je otkriveno i zašto! (VIDEO)

printscreen/promo

Zanimljivosti

Tajna čuvana 100 godina! Grb Karađorđevića stoji na radnjama Kartijea, sada je otkriveno i zašto! (VIDEO)

Podeli vest

Čuvena zlatara Kartije ima svoje prodavnice širom sveta, a ako prošetate Kanom, Minhenom, Nicom, Parizom ili nekim drugim evropskim ili svetskim gradom zapazićete na radnji veliki zlatni grb kraljevske porodice Karađorđević.

Na ulazu ove luksuzne zlatare stoji ni manje, ni više nego grb kraljevske porodice Karađorđević koji je bio u zvaničnoj upotrebi između 1903. i 1919. godine, tačnije u vreme vladavine kralja Srbije, Petra I Karađorđevića

Zašto baš grb Karađorđevića?

Naime, Obrenovići su Srbijom vladali sve do 29. maja 1903, tačnije događaja poznatiji kao Majski prevrat koji je ugasio kraljevsku lozu. Tada su ubijeni poslednji vladar dinastije Obrenović, Aleksandar i njegova supruga Draga Mašin, a na presto su stupili Krađorđevići, tačnije kralj Petar I.

 

@satnaruci Ceo tekst je na sajtu SATNARUCI.COM ‼️ #satnaruci ♬ original sound - Strahinja Đorić

 

Strahinja Đorić, stručnjak za satove otkriva nešto što mnogi nisu znali.

- Zahvaljujući Kartijeu sam dobio ekskluzivu koju niko ranije na internetu nije imao. Ovo je ugovor koji datira iz 11 septembra 1913. godine koji je potpisan između Kraljevine Jugoslavije od strane ađutanta kralja Petra I Karađorđevića i Kartijea. Ovim ugovorom Kartije izrađuje za njih: tijare, tačnije krune, nakit, prateći aksesoar, ručne i džepne satove. U prilog tome ide i jedan specijalni platinasti ručni sat iz 1921. godine koji je poručio kralj Aleksandar i u vreme njegovog krunisanja. Iste godine kralj Aleksandar staje na presto i dobija ovaj platinasti Kartije -  objašnjava Strahinja.

Grb koji se nalazi na čuvenoj fasadi, koristio se za vreme vladavine Petra Prvog Karađorđevića.

On je bio kralj Srbije od 1903. do 1918. godine i zatim kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. godine do 1921.

Petar Karađorđević je bio Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je bio prisiljen da abdicira nakon Svetoandrejske skupštine. Petar je sa porodicom živeo u inostranstvu. Borio se u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pridružio se kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u Bosanskohercegovačkom ustanku protiv Osmanskog carstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija