• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.08.2023

11:07

Večeras obavezno pogledajte u nebo i zamislite želju! Očekuje nas neverovatan fenomen koji će biti vidljiv u celoj Srbiji

Shuterstock

Zanimljivosti

Večeras obavezno pogledajte u nebo i zamislite želju! Očekuje nas neverovatan fenomen koji će biti vidljiv u celoj Srbiji

Podeli vest

Meteorska kiša "Perseida" koja se očekuje večeras, biće vidljiva u celoj Srbiji, a u Beogradu i u Novom Sadu će se organiizovati njeno posmatranje.

Jedinstvena i prelepa meteorska kiša "Perseida" je ime dobila po  po sazvežđu Persej.

Kometa, kojoj je potrebno 133 godine da obiđe Sunce, ostavlja za sobom "oblak" svemirskog otpada. Kada uđe u Zemljinu atmosferu i počne da pada prema površini, "oblak“ svetli usled trenja i sagorevanja, a mi to vidimo kao bljesak ili meteorit.

Kada nebo zapljusne zvezdani vatromet, imamo snažne emocije jer prisustvujemo magičnom trenutku koji, osim što je lep, prema verovanju može privući i ostvarenje želja.

Posmatranje ovog prirodnog fenomena u Beogradu će biti organizovano na Avali. Zainteresovani će se okupljati na platou ispred Avalskog tornja. Odatle će kiša meteora moći da se posmatra golim okom ali i teleskopom i to od 21 čas pa do ponoći.

Iz Avalskog tornja su obavestili ljude da ponesu ćebe ili podlogu na kojima će ležati dok posmatraju fenomen na nebu.

 

Foto: Shuterstock

 

 

Biće organizovano i stručno vođenje  predstavnika Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Ulaz na plato je besplatan.

Posmatranje kiše meteora je organizovano i u Novom Sadu. Okupljanje će se organizovati ispred Opservatorije na Petrovaradinskoj tvrđavi od 22 do 22.30 časova.

- Nakon što se okupimo, otići ćemo na mesto sa kog će se posmatrati. Poželjno je da ponesete nešto na čemu ćete sedeti ili ležati (prostirku, ćebe), kao i vodu i grickalice, jer posmatranje može i da se oduži. Na raspolaganju će nam biti teleskop koji ćemo u međuvremenu koristiti za posmatranje planeta - navode u Astronomskom društvu Novi Sad, piše 021.rs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija