• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

17.10.2023

13:30

Zatočeništvo i smrti! Tužan i tragičan život princeze i knjeginje Olge Karađorđević

facebook/fragmentiproslosti

Zanimljivosti

Zatočeništvo i smrti! Tužan i tragičan život princeze i knjeginje Olge Karađorđević

Podeli vest

Knjeginja Olga Karađorđević, koja je preminula 16. oktobra 1997, bila je žena kneza Pavla Karađorđevića.

Knjeginja Olga je rođenjem postala princeza od Grčke i Danske, a članovi njene porodice su bile veoma važne istorijske ličnosti.   

Majka joj je bila velika ruska kneginja Jelena Vladimirovna, čiji deka je bio imperator Aleksandar II Romanov. Po ocu Nikolasu bila je unuka kralja Georgiosa I. 

Foto: wikipedia/profimedia

 

 

Ona je imala i jedan bračni pokušaj pre nego što će postati supruga kneza Pavla. Olga je bila verenica danskog princa i kralja Frederika IX, ali kada je objavljeno da će se venčati Frederik je za ruku držao njenu sestru i time ponizo Olgu te je svadba otkazana. 

Posle toga ona odlazi u London gde upoznaje 10 godina starijeg kneza Pavla, koji je tada imao 29 godina. 

Foto: facebook/fragmentiproslosti

 

 

Za prvi sastanak su otišli u bioskop, a 1923. godine su stali na "ludi kamen".

Tada se pričalo da je to bila, što bi se danas reklo - "svadba veka", a kumovao im je čovek koji će posle postati kralj Džordž IV.

Olga i Pavle su imali troje dece, sinove Aleksandra i Nikolu, kao i ćerku Jelisavetu.

Međutim, onda kreće ne baš lep period za njenu porodicu. Nakon što je ubijen kralj Aleksandar, Pavle je preuzeo vlast u Jugoslaviji.

Foto: wikipedia/profimedia

 

 

Tokom II svetskog rata on je želeo da pristupi Trojnom paktu, međutim to nije bilo dobro prihvaćeno, te su on i njegova porodica proterani iz zemlje. 

Opisan je kao neko ko podržava naciste, pa je ceo rat proveo u kućnom zatočeništvu.

Kada su komunisti došli na vlast, knezu Pavlu i porodici je povratak u zemlju bio zabranjen.

Ipak, Pavle se vratio u kraljevske krugove, pa je tako prvo bio na sahrani svog venčanog kuma, kralja Džordža VI, a dobio je i poziv na krunisanje nove britanske vladarke - Elizabete II.

Foto: wikipedia/profimedia

 

 

Iako se činilo da tada sve ide nabolje Karađorđevićima, desila im se velika tragedija. Sin Nikola je izgubio život u nesreći, a porodica odlazi da živi u Pariz. 

Knez Pavle je preminuo 1976, a Olga 1997, kada je imala 94 godina. Olga je bila među zvanicama na venčanju princa Čarlsa i ledi Dajane 1981. godine.

Knez Pavle je rehabilitovan 2011, tako da 6. oktobra 2012. oni počivaju na Oplencu uz ostale članova porodice Karađorđević.

Foto: wikipedia/profimedia

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija