• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.11.2023

20:15

Otkriven kompjuter star 2.000 godina! Ova mašina i dan danas ostavlja naučnike u čudu!

Shutterstock

Zanimljivosti

Otkriven kompjuter star 2.000 godina! Ova mašina i dan danas ostavlja naučnike u čudu!

Podeli vest

Istorija nas je ponovo začudila otkrićem da kompjuteri nisu nešto što čovečanstvo poseduje tek od nedavno, već su ljudi njima raspolagali pre dva milenijuma. Pre nešto više od 100 godina, drevni kompjuter je slučajno otkriven, a naučnici su posle celog veka od tada uspeli da ga sastave i utvrde čemu je služio.

Antikitera mehanizam je naučnike ostavio u zaprepašćenju otkako je pronađen posle brodoloma u Grčkoj 1901. godine. Smatra se da je starogrčki uređaj na ručni pogon korišćen za predviđanje pomračenja nebeskih tela i drugih astronomskih događaja. Mehanizam je opisan kao astronomski računar kao i prvi analogni kompjuter na svetu. Izrađen je od bronze i ima desetine zupčanika. Na zadnjem delu je predstavljen prikaz kosmosa i kretanje pet planeta koje su bile poznate u vreme kada je uređaj napravljen.

Foto: informer/printscreen

 

 

Rad objavljen u magazinu "Sajentifiks riports" otkriva novi prikaz sistema zupčanika sa svim sitnim detaljima i složenim delovima. Poleđinski deo mehanizma sastavljen je ranijim rekonstrukcijama, ali sastav njegovog celopkupnog sistema zupčanika na zadnjoj strani ostao je misterija. Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu, smatraju da su konačno rešili istorijski rebus koristeći trodimenzionalno kompjutersko modeliranje. Ponovo su napravili celu prednju ploču i sada se nadaju da će izraditi celu repliku Antikitere koristeći savremene materijale.

Foto: informer/printscreen

 

 

Na zadnjem delu je predstavljen prikaz kosmosa i kretanje pet planeta koje su bile poznate u vreme kada je uređaj napravljen. Međutim očuvano je ostalo samo 82 mala delića, što predstavlja otprilike trećina uređaja, a to bi značilo da su naučnici morali da slože celu sliku koristeći rendgensko analiziranje i drevne grčke matematičke metode.

Profesor Toni Frit rekao je da su briljantni umovi drevne Grčke na impresivan način prikazali Sunce, Mesec i planete, navodeći kako su napravili model prema svim fizičkim dokazima koji se poklapa sa opisima u naučnim natpisima ugraviranim na samom mehanizmu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija