• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.01.2024

08:10

Da prežive zimu! Evo kako da zaštitite biljke od mraza i hladnoće

Freepik.com

Zanimljivosti

Da prežive zimu! Evo kako da zaštitite biljke od mraza i hladnoće

Podeli vest

Sa biljaka koje su napolju, čistite sneg, dok je za sobne biljke veoma važno da im obezbedite dovoljno tečnosti.

Opšte je poznato da hladno vreme ne prija biljkama i da ih čak može veoma oštetiti ili "ubiti". 

Kako do toga ne bi došlo, važno je da primenite adekvatnu zaštitu.

Biljke koje su napolju

Niske temperature imaju štetan uticaj na biljke jer dolazi do formiranja leda u njima, što sprečava da voda cirkuliše i da se izbacuju štetne materije. Kako biste ovo sprečili, prekrijte biljke u periodu mrazeva. Mnogi baštovani preporučuju da za to koristite jutano platno, jer će istovremeno zaštititi biljke i sprečiti nakupljanje vlage tokom toplijih zimskih dana.

Takođe, da biste ih sačuvali od velike hladnoće, oko njihovog korenja možete posuti malč, koji će regulisati temperaturu zemljišta. Preporučljivo je da sloj bude debeo oko 5 cm. Možete ga pronaći u manjim ili većim pakovanjima, kao i u različitim bojama, pa će istovremeno i ulepšati izgled vaše terase ili bašte, prenosi Lepa i Srećna. Slomljene grane nisu prizor koji želite da zateknete u svom dvorištu. Da biste to izbegli, redovno proveravajte količinu snega na granama i po potrebi ga pažljivo stresite. Tako ćete biljke osloboditi bespotrebnog tereta.

Foto: Shuterstock

biljke

Sobne biljke

Neke sobne biljke su jednostavne za održavanje, dok druge zahtevaju specifične uslove. Ako ste odlučili da zbog hladnoće određene biljke smestite unutra, potrudite se da temperatura u prostoriji ne varira previše. Biljke zalivajte samo ako je tlo suvo centimetar ili dva ispod površine, odnosno ako vam se zemlja "ne lepi" za prste kada je pipnete. Za zalivanje koristite vodu koja je bar neko vreme odstajala na sobnoj temperaturi.

Podižite roletne što ranije ujutru, da bi biljke duže bile osunčane i tako spremne dočekale proleće. Obavezno ih redovno brišite vlažnom krpom ili tuširajte u kadi, jer prašina koja je na listu sprečava da sunčevi zraci, koji su zimi slabiji, prodru do biljke. Potrudite se da vazduh u stanu ne bude previše suv, jer one uživaju u vlažnosti od oko 50 procenata. Pomerajte saksije ka izvoru svetlosti kako bi biljke lakše podnele ovaj period kratkih dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija