• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

03.03.2024

12:10

Da li znate zašto se kazaljke leti pomeraju baš sat unapred?! Razlog leži u bitnoj stvari, a osmislio ga je jedan naučnik

Shutterstock

Zanimljivosti

Da li znate zašto se kazaljke leti pomeraju baš sat unapred?! Razlog leži u bitnoj stvari, a osmislio ga je jedan naučnik

Podeli vest

Stigao je mart, a znamo da nam sa njim uskoro stižu i lepi prolećni dani. Ipak, deli nas skoro mesec dana od toga, ali nije na odmet da se na vreme pripremimo.

Znamo da krajem marta kreće i letnje računanje vremena, tačnije u noći sa subote, 30. marta, na nedelju, 31. marta, kazaljka se pomera sa 2 sata ujutro na 3 sata ujutro.

Dakle 31. marta u 2 sata ujutru, kazaljke se pomeraju za sat vremena unapred i počinje letnje računanje vremena.

Podsetimo se da kazaljke pomeraju zbog novozelandskog entomolog Džordža Vernon Hadsona.

Foto: Pixabay

 

On je na temelju svojih istraživanja o prilagođavanju životu u različitim uslovima došao do zaključka da čoveku više odgovara život danju nego noću i zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomere sat unapred kako bi se tokom leta iskoristilo više dnevnog svetla nego u popodnevnim satima, piše Fenix Magazin.

Inače, prvi put su praksu pomeranja sata uveli Nemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD. Trenutno većina zemalja u Evropi i gotovo cela Severna Amerika pomeraju kazaljke na satu dva puta godišnje.

Na zimsko računanje se ponovo vraćamo 27. oktobra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija