• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

14.03.2024

13:00

Naučnici pronašli žabu koja izgleda kao čudovište! Na boku joj izrastao "osmi putnik", ovo nije nikada viđeno (FOTO)

Shuterstock

Zanimljivosti

Naučnici pronašli žabu koja izgleda kao čudovište! Na boku joj izrastao "osmi putnik", ovo nije nikada viđeno (FOTO)

Podeli vest

Istraživači u Indiji pronašli su živu žabu s malom gljivom koja raste na njenom boku. Do otkrića su došli biolog Činmej Malij i stručnjak za reke i močvare Lohit I.T.

Naučnici su zbunjeni ovim fenomenom jer takvo nešto nikada pre nije zabeleženo.

- Kad sam prvi put primetio žabu s gljivom, bio sam zapanjen i zaintrigiran prizorom - rekao je Lohit I. T, koji je bio deo grupe koja je otkrila žabu.

- Razmišljao sam da to moram da dokumentujem, jer je ovo nešto za šta nikada nismo čuli. Takođe, samo smo hteli da je to redak prizor, a ne nešto što predstavlja opasnost za žabu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lohit Y T (@lohit.y.t)

 

Gljiva se, inače, mogla videti na vrsti žabe poznatoj kao indijska žaba sa zlatnim leđima (Hylarana intermedia), a obitava u jugozapadnim indijskim državama Karnataka i Kerala. Ove žabe su male i dosežu dužinu od samo 7,4 centimetra. Gljivu su, ipak, naučnici naknadno, putem fotografija, identifikovali kao vrstu Mycena, veliki rod malih saprotrofnih gljiva koja uglavnom raste na trulom drvetu.

Naučnici su žabu s gljivom na leđima primetili kako sedi na grani, a kada je menjala pozicije sedenja, gljiva je ostala na mestu. Grupa, dodaju, nije dirala žabu. Naučnici su vodozemca otkrili u junu 2023. i nisu ga pokupili, tako da se ne zna ni uzrok fenomena ni sudbina žabe.

Prognoza za žabu s gljivičnim saputnikom nije poznata, ali postoji nekoliko teorija o uzroku njenog stanja. Iako je teško predvideti sudbinu žabe bez daljnjeg proučavanja njenog stanja, moguće je da zdrava žaba može podneti kolonizaciju svoje kože ovom gljivicom bez ikakvih štetnih zdravstvenih posledica.

- Gljivične infekcije kod žaba su prilično česte, ali ako bi gljiva "intenzivno rasla na koži ili se usađivala u telo životinje, životinja bi mogla da pokaže simptome gljivične bolesti - dodala je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija