• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.04.2024

22:00

U kosmosu postoji planeta na kojoj pada kiša od stakla! Nećete verovati kakvih svetova ima van sunčevog sistema

Reuters

Zanimljivosti

U kosmosu postoji planeta na kojoj pada kiša od stakla! Nećete verovati kakvih svetova ima van sunčevog sistema

Podeli vest

Postoje planete u našem univerzumu od kojih biste imali noćne more. Neke od njih prekrivene su ledom toplijim od usijanog metala. Neke druge lutaju kosmosom u potpunom mraku, dok na drugima pljušte kiše stakla. Ipak, čini se da su najgore one koje su naučnici prozvali: zombi svetovi. Ove planete nisu izmišljotina, niti naučna fantastika i zasista postoje u našem univerzumu.

Prva na našoj listi je planeta nazvana Glis 436b. Ona je jedna od najčudnijih i najstrašnijih planeta u kosmosu. Ovaj čudni svet nalazi se na samo 30 svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje. Ona orbitira oko relativno male zvezde svaka dva dana. Kada bi ljudi živeli na toj planeti, Novu godinu slavili bi na svakih 48 sati. Zbog kratkog kruga, Glis 436b orbitira izuzetno blizu svoje zvezde, tek malo dalje u odnosu na to koliko blizu Merkur orbitira oko Sunca. Zbog  toga što je tako blizu, temperatura na ovoj planeti doseže čak 538 stepeni celzijusa. Na ovolikoj toploti, život nema nikakve šanse za opstanak. 

Foto: Shutterstock

 

Planeta slične veličine kao Neptun

Ovde stvari  postaju zaista čudne. Verovatno biste očekivali da će ovakva planeta biti prekrivena vrelom magmom i kamenjem. Ipak, Glis 463b prekrivena je ledom nastalim od vode. Ova planeta slične je veličine kao Neptun, ali je ipak previše kompaktna da bi mogla da bude potpuno sastavljena od vodonika kao ostali gasni džinovi. Zbog tog snažnog atmosferskog pritiska, astronomi misle da se na planeti nalazi ogromna koncentracija egzotične forme vodenog leda poznatog kao led x. Na Zemlji, led se topi na oko nula stepeni, a već je rečeno da je temperatura na površini ove planete negde oko 538 stepeni.

Odgovor je u gravitaciji. Gravitacija na ovoj planeti je tako snažna da pritiska vodu koja isparava u atmosferu u obliku leda, što sprečava otapanje. Na taj način, čvrsta kora planete prekrivena je tankim slojem vodenog leda koji bi doslovno mogao da zapali vašu kožu ako biste ga dodirnuli.

Još jedna neverovatna stvar vezana zaplanetu Glis 436b je ta što njena zvezda na nju baca ultraljubičastu svetlost. To izazive ogromne količine vodonika sa ove planete da se odvoje od planete u spiralnom vrtlogu i tako formiraju prelep rep koji malo podseća na kometu. Taj rep može biti gudačak i po milion i 600 hiljada kilometara.

Foto: Shutterstock

 

Podseća na plavi kliker

Planeta pod nazivom HD 189733b je planeta koja podseća na plavi kliker. Na prvi pogled deluje gostoprimljivo, ali ako biste se nalazili u letilici koja prolazi blizu nje, bilo bi pametno da izbegnete njenu obmanjujuću površinu.

Ova planeta nalazi se blizu svoje zvezde, što dovodi do toga da se na površini planete temperatura podigne do čak 927 stepeni celzijusa. Njena prelepa plava boja zapravo potiče od smrtonosnih vremenskih neprilika koje vladaju na ovoj planeti. Na ovom svetu kiše stakla pljušte neprestano. Ali, to nije sve. Na ovoj planeti duvaju najbrži vetrovi koji su ikada otkriveni u celom univerzumu. Vetrovi na površini dostižu brzinu od čak 9000 kilometara na čas. Ta brzina vetrova dovodi do toga da kiše stakla padaju horizontalno umesto vertikalno. Kapljice staklića lete u krug oko planete brzinom sedam puta većom od brzine zvuka. 

Foto: Shutterstock

 

Postoje u kosmosu planete koje, potpuno opravdano nose naziv: zombi planete. Na kraju života bilo koje masivne zvezde one ostaju bez goriva što izaziva smrt jezgra zvezde. Zahvaljujući tome, zvezda brzo doživljava kolaps tako što oslobađa jedan, poslednji udar nuklearne fuzije. Mi to nazivamo supernova. Ovaj događaj smatra se jednim od najagresivnijih u čitavom univerzumu. Pri supernovi, oslobađa se dovoljno svetlosti da se obasja čitava galaksija. 

Foto: Pixabay

 

Kada se supernova završi, za sobom ostavlja mrtvo jezgro nekadašnje zvezde. Ovi misteriozni objekti mogu imati masu veličine našeg Sunca, ali su stisnuti u sferu veličine omanjeg grada. Naravno, kada zvezda eksplodira, sve planete koje se nalaze u njenoj blizini, potpuno će biti uništene. Ipak, možda nije uvek tako...

2300 svetlosnih godina udaljeno od nas nalazi se jedan ovakav objekat. On je star oko nekoliko milijardi godina i čini se zapravo da ih ima tri.. Iz pepela zvezdane eksplozije formiraju se ove zombi planete. Od ove tri zombi planete, najbliža nama zove se Dragar. Ovaj zombi svet otprilike je duplo masivniji od našeg Meseca, a ima i dva velika blizanca: Poltergajst i Fobotar. Ovo su prve egzoplanete ikada otkrivene.

Nemaju sve planete u kosmosu zvezdu oko koje orbitriraju. Neke planete su usamljene. Oni nemaju druge planete u blizini, kao ni zvezdu oko koje kruže. Ove planete lutaju nepreglednim prostranstvima univerzuma, potpuno same u tami. 

Foto: Tanjug/AP

 

U usamljenom svetu pada kiša

Jedna od takvih planeta je PSO J318.5-22. Na ovom usamljenom svetu pada kiša. Ipak, to nije vodena kiša na koju smo navikli. Ovde pada kiša istopljenog olova. Ovo nije naučna fantastika. Ovo je zaista pravo mesto u kosmosu koje putuje kroz tamu, dok je njeno nebo puno otopljenog olova. Ova planeta je ogromna, čak šest puta je veća od Jupitera. Stara je samo 12 miliona godina, što je beba za kosmičke godine. Veruje se da je ova planeta formirana u planetarnom sistemu sličnom kao što je naš, pre nego što je iz njega izbačena, osuđena da večno sama luta kosmosom. 

Istraživači tvrde da ove planete bez zvezda, koje predstavljaju neku vrstu siročadi, zapravo nadmašuju broj planeta koje kruže oko neke zvezde u razmeri 20:1. To znači da ima dvadeset puta više lutajućih planeta, nego onih koje imaju zvezdu oko koje kruže. Posotoje milijarde ovakvih svetova koji lutaju usamljeni samo u našoj galaksiji. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija