• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav i Zdravlje/N.L.

02.07.2023

18:00

Uživajte u letu bez bolesti! Lekar savetuje kako da izbegnete najčešće infekcije

Shutterstock

Zdravlje

Uživajte u letu bez bolesti! Lekar savetuje kako da izbegnete najčešće infekcije

Podeli vest

Kako prepoznati, lečiti i sprečiti letnje infekcije, od onih stomačnih, do kožnih i polnih, otkriva za Ljubav i zdravlje dr Jelena Stojanović, lekar opšte prakse

Leto donosi uživanje na otvorenom, ali i neke specifične zdravstvene probleme. Najčešće vrebaju stomačne infekcije kao rezultat nedovoljne higijene ili konzumiranja zagađene hrane, više se znojimo, te su učestalije kožne infekcije, seksualno smo aktivniji, što donosi veći rizik od polno prenosivih bolesti, dok ubodi insekata mogu da dovedu do alergijskih reakcija. Kako prepoznati, lečiti i sprečiti ove infekcije otkriva za Ljubav i zdravlje dr Jelena Stojanović, lekar opšte prakse poliklinike "Tektum", i pruža korisne savete za očuvanje zdravlja tokom leta. 

Hrana se brže kvari

- Stomačne infekcije su najčešće letnje bolesti, uglavnom su bakterijskog ili virusnog porekla, eventualno neki toksin može da izazove problem. Sve su to bolesti prljavih ruku, a najčešće se dobijaju ili prenose tako što se nedovoljno dobro operu ruke ili se konzumira hrana koja je na neki način zagađena, poput neopranog voća i povrća. U letnjim mesecima hrana se brže kvari, posebno mleko, mlečni proizvodi, jaja i meso, pa naročito treba obratiti pažnju da se ne ostavljaju van frižidera duže vreme - kaže dr Jelena Stojanović.

Apoteka za put

Kada krećete na odmor, ne treba se "zatrpavati" lekovima, kaže naša sagovornica i obavezno uplatite osnovno putno osiguranje. Ipak, da ne biste svaki čas trčali do apoteke, ponesite:

  • antihistaminik
  • probiotik 
  • analgetik
  • antipiretik i toplomer 

Napomena: Nemojte nositi antibiotike i nemojte ih piti na svoju ruku.

Foto: Shutterstock

Leti se najčešće kvari meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi

Najčešći simptom je proliv, koji je praćen malaksalošću i dehidratacijom, ponekad i povišenom temperaturom. Uglavnom prolazi za dan ili dva, a leči se uz dijetu, probiotike i dosta tečnosti.

- Dok ste bolesni, izbegavajte namirnice koje mogu da dovedu do dijareje - mleko i mlečne proizvode, meso, jaja, sveže voće i povrće. Držite se barenog povrća, pirinča, prepečenog hleba, čaja, supica. Kod stomačnih, crevnih infekcija najvažnije je nadoknaditi tečnost. Postoje posebni preparati za tu svrhu, ali je i obična supa iz kesice sasvim dovoljna. Uz dijetu je obavezan probiotik, da vrati balans crevne flore - savetuje doktorka. 

Ukoliko se u stolici pojave krv ili sluz, imate jako visoku temperaturu ili uz proliv imate i povraćanje (što se ređe dešava), pa ne možete da nadoknadite tečnost, obavezno se javite lekaru.  

Nigde bez kondoma

Leti su učestalije i polne infekcije zato što je i seksualna aktivnost u to doba godine češća, naglašava doktorka.

Foto: pexels.com

Leto, more, sunce i infekcije

- Uz to treba dodati i vlažne kupaće kostime jer topla i vlažna sredina pogoduje razvoju mikroorganizama. Ako dođe do pojave simptoma u vidu promenjenog sekreta (obim, boja, miris) ili svraba javite se svom ginekologu ili se makar posavetujte sa njim. Kondom je uvek dobra preporuka jer se polne bolesti uglavnom prenose kontaktno. Na pominjanje kondoma obično se prvo pomisli na sprečavanje trudnoće, a ima još toliko toga o čemu treba razmišljati - opominje naša sagovornica. 

Presvlačenje i tuširanje

Zbog pojačanog znojenja kod gojaznih osoba leti mogu da se jave ojedi između butina izazvani trenjem, pa je najvažnije ovaj predeo održavati suvim.  

- Tu redovna lična higijena može da pomogne, češće presvlačenje i tuširanje. Koža se dobro opere mlakom vodom i sapunom, fino osuši peškirom i onda se nanese bebi-puder da je održava suvom. Eventualno može da se upotrebi neka antibiotska ili kombinovana mast sa kortikosterodima u težim situacijama - sugeriše dr Stojanović. 

Foto: Shutterstock

Kandida voli leto, pa se češće tuširajte i presvlačite

Od kožnih infekcija tu je gljivica kandida, koja voli leto, a koja se javlja usled pojačanog znojenja na prevojima, najčešće između nožnih prstiju.

- Gledajte da se noga što manje znoji, nosite pamučne čarape, nikako zatvorenu obuću na bosu nogu, a najbolje je otvorenu obuću. Vodite računa o redovnoj higijeni i potražite preparate za održavanje stopala, poput pudera i slično. Ako već dođe do razvoja gljivične infekcije, problem obično rešava neki od antimikotika za lokalnu primenu - navodi naša sagovornica.

Leteće napasti 

Pčele, ose i stršljeni česti su pratioci leta, te ako znate da ste alergični na njihov ubod, uvek nosite antihistaminik. Ako niste, onda nema problema. 

Foto: pexels.com

Osobe koje imaju intenzivnije reakcije na ubode insekata trebalo bi da nose "epipenove" 

- Osobe koje imaju intenzivnije reakcije trebalo bi da nose "epipenove" (injekcija koja sadrži adrenalin koju možete da date sami sebi), koji, nažalost, kod nas nisu dostupni, ali ih je moguće naći u inostranstvu. Oni su prva pomoć kod anafilakse. U svakom slučaju, ako znate da ste alergični na nešto i to nešto vas ujede, nakon što popijete antihistaminik idite kod lekara bez odlaganja. U praksi sam viđala dramatične reakcije i to nije prijatno gledati, a kamoli doživeti - naglašava dr Stojanović. 

- Za ostale uboda i ujede insekata postoje gelovi koji služe da smire iritaciju, svrab i crvenilo, te ih nije loše imati sa sobom, kao i preparat protiv ujeda komaraca - poručuje doktorka. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija