• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.07.2023

20:00

Osećate se mirno i spokojno pored vode ili mora? Evo zbog čega je to tako

Shutterstock

Zdravlje

Osećate se mirno i spokojno pored vode ili mora? Evo zbog čega je to tako

Podeli vest

Naučnici tvrde da pored vode ili mora padamo u blago meditativno stanje, kao i da boravak u vodi drži hormone u ravnoteži.

Osećate li mir, spokoj i opuštenost kada ste kraj vode, ili na plaži pored mora? To nije tek tako.

Naućnik Valas Nikols smislio je i termin „plavi um“ ("blue mind"). Prema njegovim rečima, izraz “plavi um” opisuje blago meditativno stanje u koje zapadamo u blizini vode, piše Greatist.

Vodu doživljavamo svim našim čulima. Ona deluje na svih pet čula istovremeno i pruža nam posebno iskustvo.

Plava boja ima terapeutski efekat

Poznato je da plava boja ima smirujući, opuštajući efekat na naš um i telo zbog svoje specifične talasne dužine. Ova boja takođe podiže nivo energije. 

Drugi razlog zašto nas plava boja tako umiruje je, prema nekim naučnicima, to što smo evoluirali na planeti na kojoj plava boja okeana preovladava nad kopnom.

Boravak u vodi balansira naše hormone

Da li ste se ikada zapitali zašto plivanje ili ronjenje pod vodom čini da se osećate tako opušteno? Sve se svodi na smanjenje kateholamina, hormona odgovornih za naš telesni odgovor „bori se ili beži“

. Kateholamine proizvode nadbubrežne žlezde kada smo fizički ili emocionalno pod stresom, povećavajući krvni pritisak, broj otkucaja srca i brzinu disanja.

Kada smo uronjeni u vodu, telo šalje signale da promeni ravnotežu kateholamina u nivo koji je sličan onom koji imamo kada meditiramo ili se opuštamo.

Dakle, kada plivate, vi zapravo meditirate u vodi.

Foto: Shutterstock

 

 

Imamo urođenu vezu sa prirodom

Logično je da se,  kada se nađemo u prirodnim okruženjima, odmah osećamo opušteno.

Godine 1984. biolog i prirodnjak Edvard O. Vilson skovao je termin „biofilija“ da bi opisao svoju teoriju da ljudi imaju instinktivnu vezu sa prirodom koja je ukorenjenu u genima.

Kretanje vode stvara umirujući ružičasti šum

Bilo da se radi o morskim talasima ili čak o veštačkim talasima u bazenu ili samo o žuborenju reke, zvuci koje čujete spadaju u kategoriju  "ružičasti šum".

Ovaj šum je gladak, miran i opuštajući. To  je neprekidan, neopisiv zvuk koji podjednako kombinuje sve zvučne frekvencije koje ljudsko uho može da čuje. Ovaj zvuk čak može da vam pomogne da bolje spavate.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija