• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

30.07.2023

09:12

Evo zašto ne treba da ih bacate! Koštice kajsije su prava riznica zdravlja, a ovako se pripremaju

Pixabay

Zdravlje

Evo zašto ne treba da ih bacate! Koštice kajsije su prava riznica zdravlja, a ovako se pripremaju

Podeli vest

Ukoliko ste ljubitelji kajsija, obavezno sačuvajte njihove koštice, jer su odlične za jačanje imuniteta.

Kajsije su mnogima omiljeno voće, s obzirom na to da pružaju kako zadovoljenje potrebe za nečim slatkim, tako i osveženje u vrelim letnjim danima.

Međutim, većina ljudi baca koštice, ne znajući koliko su blagotvorne po naš organizam.

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Jovana Čanak:

- Koštice kajsije su prava namirnica za jačanje imuniteta. Potrebno je sušiti ih na suncu 2-3 dana, zatim ih istucati i izvaditi unutrašnjost.

Pojedine studije pokazuju da uzimanje samo pet koštica kajsije dnevno, znatno sprečava nastanak tumora i poboljšava imunološku sliku organizma.

Foto: Pixabay

kajsije

Ovo je iz razloga što obiluju vitaminom B17, koji se smatra da je prirodni lk za tretman lečenja tumora, kao i preventiva od njegovog nastajanja. 

Osim vitamina B17, koštica kajsije je izvor gvožđa, kalijuma i fosfora, koji dodatno poboljšavaju imunitet našeg organizma. 

Za kilogram koštica od kajsija, treba da se izdvoji oko 1300 dinara. Zato, ako ste ih do sada bacali, pravo je vreme da promenite naviku, dok još uvek ima kajsija - navodi nutricionistkinja, ali i upozorava:

- Prevelika količina koštica kajsije može dovesti do neželjenih efekata, kao što su glavobolja, vrtoglavica i mučnina. Iz tog razloga je potrebno u svemu biti umeren - ističe Jovana.

Primena:

Koštica kajsije se može konzumirati u sirovom obliku 2-3 dnevno ili u obliku praha koji je dobijen mlevenjem. Ovaj prah se dodaje u čorbe, voćne sokove, žitarice, povrće, kari. Od koštica se može dobiti ulje koje se zatim koristi u prelivima za salate, za kuvanje ili za losione za lice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija