• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.08.2023

13:41

Lekovi i namirnice koje ne treba da kombinujete! A evo i zbog čega

Shutterstock

Zdravlje

Lekovi i namirnice koje ne treba da kombinujete! A evo i zbog čega

Podeli vest

Određena hrana i piće mogu izazvati ozbiljne komplikacije ako se kombinuju sa pojedinim lekovima.

Jeste li se nekada zapitali da li vaša ishrana menja efikasnost lekova? Ako jeste, u pravu ste, jer ispijanje leka na primer s toplim napitkom čak može da promeni način na koji lek deluje i može da ugrozi vaše zdravlje.

Takođe, na određene lekove i njihovo dejstvo može uticati i hrana koju jedete u tom periodu, a sve bitne informacije o tome vas čekaju u nastavku.

 - Interakcije hrane i lekova se obično dešavaju kroz tri različita tipa mehanizama - kaže dr Ronald Stram, direktor Centra za zdravlje i lečenje u Njujorku.

On dodaje da hrana može da poveća brzinu ili obim apsorpcije leka, smanji brzinu ili obim apsorpcije ili ima direktan farmakološki efekat.

Antibiotici / kisela hrana i mlečni proizodi

Kisela hrana i pića sa kofeinom mogu da smanje efikasnost antibiotika kao što je penicilin.

Ako uzimate penicilin, konzumirajte kiselu hranu, uključujući meso, živinu, kafu, kukuruzni sirup i šećer, jedan sat pre ili dva sata nakon uzimanja leka.

Foto: Shutterstock

 

 

Hinoloni, klasa antibiotika uključujući ciprofloksacin, levofloksacin i druge, mogu se uzimati na prazan stomak ili sa hranom.

Međutim, istovremeno konzumiranje mlečnih proizvoda smanjuje njihovu efikasnost. Sačekajte dva sata pre i posle uzimanja ovih antibiotika ako želite da jedete mlečne proizvode.

Antidepresivi /sir, soja sos

Preskočite sir ako ste na inhibitorima monoamin oksidaze. Ovi lekovi se koriste za lečenje depresije i anksioznih poremećaja, a mogu reagovati na hranu bogatu tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima.

Mešanje inhibitora monoamin oksidaze sa hranom koja sadrži tiramin, kao što je sir ili fermentisana i kisela hrana, može podići krvni pritisak do opasnih nivoa.

Ostale namirnice bogate tiraminom su soja sos, tofu, miso, fava pasulj, kiseli kupus, alkohol, avokado, banane, ekstrakti kvasca i suvo grožđe.

Antikoagulansi / riblje ulje, spanać

Antikoagulansi kao što je varfarin sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Neke vrste hrane smanjuju njihovu efikasnost, a druge produžavaju vreme zgrušavanja i povećavaju rizik od krvarenja.

 - Riblje ulje je, na primer, zdravo za srce, ali je i blago protiv zgrušavanja - kaže Dejvid G. Edelson, profesor kliničke medicine na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn u Njujorku.

S druge strane, tamnozeleno lisnato povrće i druga hrana koja sadrži vitamin K može povećati zgrušavanje, pa ograničite ili izbegavajte spanać, brokoli, kelj i zelje.

Statini / sok od grejpa i pomorandže

Jedite bobičasto ili drugo voće umesto jutarnjeg grejpfruta ako uzimate lekove za snižavanje holesterola koji se zovu statini.

Pijenje soka od grejpfruta istovremeno sa uzimanjem statina dovodi do akumulacije leka u telu. Grejpfrut usporava razgradnju leka, što dovodi do viših nivoa i raznih zdravstvenih problema.

Pomorandže mogu imati sličan efekat. Može doći do oštećenja jetre i, u retkim slučajevima, ozbiljnog oštećenja bubrega i mišića.

Foto: Shutterstock

 

 

ACE inhibitori / zamena za so

Ako uzimate inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin da biste snizili krvni pritisak, možda ćete morati da koristite i kalijumove soli kao zamenu za natrijum. Problem je u tome što ACE inhibitori takođe uzrokuju da telo zadržava kalijum. Ovo stvara visok nivo kalijuma koji potencijalno može dovesti do srčane aritmije.

Svaka droga / alkohol

Alkohol je jedna od najgorih stvari koje možete kombinovati sa lekovima na mnogo načina. Antifungalni lekovi burno reaguju sa alkoholom. Ova kombinacija može izazvati mučninu, grčeve u stomaku, glavobolju i crvenilo. Za većinu lekova najbolje je uzdržati se od alkohola ali i od konzumiranja različitih droga, prenosi Centarzdravlja.hr.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija