• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.09.2023

21:00

Bol u bubregu i mogući uzroci! Od kamena i infekcija do problema s kičmom

Shutterstock

Zdravlje

Bol u bubregu i mogući uzroci! Od kamena i infekcija do problema s kičmom

Podeli vest

Bol u tom području, ipak, često nije povezan sa bubrezima već je koštano-mišićnog porekla.

Bol koji potiče iz bubrega najčešće se oseća u predelu slabina, ispod rebara, a iznad kukova. Uglavnom se javlja samo na jednoj strani tela, budući da većina bolesti zahvata samo jedan bubreg, ali može se javiti i sa obe strane tela. Bol u tom području, ipak, često nije povezan sa bubrezima već je koštano-mišićnog porekla.

Evo nekoliko mogućih uzroka bolova u predelu bubrega:

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je čvrsta mineralna naslaga koja se može formirati u bubrezima. Kada kamenje prolazi kroz urinarni trakt, može da izazove jak bol.

Foto: Shutterstock

Samo lekar može da potvrdi da s buibrezima nešto nije u redu

Infekcija bubrega

Infekcija bubrega (pijelonefritis) može da izazove bol u donjem delu leđa i može da bude praćena simptomima kao što su groznica, mučnina i bolno mokrenje.

Zapaljenje bubrega

Upala bubrega (glomerulonefritis) može da izazove bol u donjem delu leđa, a takođe može da dovede do otoka, visokog krvnog pritiska i promena u urinu.

Poremećaji urinarnog trakta

Razni poremećaji urinarnog trakta, kao što su hidronefroza (uvećanje bubrega), ciste bubrega ili tumori, mogu da izazovu bol u predelu bubrega.

Oštećenje mišića ili ligamenata

Bol u donjem delu leđa ponekad može da oponaša bol u bubrezima, a uzrok može da bude oštećenje mišića ili ligamenata u tom području.

Foto: Shutterstock

Čak i inflamatorna bolest creva može da se pogrešno protumači

Bolest debelog creva

Ponekad bolest debelog creva, kao što je inflamatorna bolest creva ili divertikuloza, može da izazove bol u donjem delu leđa koji se može zameniti sa bolom u bubrezima.

Drugi faktori

Trauma, povreda, loše držanje ili čak bol u drugim delovima tela (kao što su donji deo leđa ili kičma) mogu da se shvate kao bol u bubrezima.

Važno je napomenuti da ako imate bolove u predelu bubrega ili sumnjate na probleme sa bubrezima, treba da potražite stručnu medicinsku pomoć. Samo lekar može da dijagnostikuje uzrok bola na osnovu detaljne medicinske istorije, fizičkog pregleda i dodatnih testova kao što su ultrazvuk, CT ili testovi krvi i urina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija