• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.10.2023

11:33

Simptomi autizma koje ne smete da ignorišete! Razvojni poremećaj koji traje tokom čitavog života

Shutterstock

Zdravlje

Simptomi autizma koje ne smete da ignorišete! Razvojni poremećaj koji traje tokom čitavog života

Podeli vest

Autizam je složeni poremećaj u razvoju koji se obično dijagnostikuje u ranom djetinjstvu i značajno utiče na socijalne interakcije, komunikaciju, ponašanje i interese pojedinca.

Evo nekoliko ključnih karakteristika autizma:

Poteškoće u socijalnoj interakciji

Osobe s autizmom često imaju izazove u razumevanju i interpretaciji neverbalnih znakova kao što su gestovi, facijalna ekspresija i kontakt očima. Takođe, mogu imati poteškoće u razvijanju prijateljstava i uspostavljanju emocionalnih veza s drugima.

Poteškoće u komunikaciji

 Autistične osobe mogu imati probleme u razvoju verbalne i neverbalne komunikacije. To uključuje poteškoće u govoru i jeziku, kao i ograničene sposobnosti izražavanja svojih osećaja i potreba.

Ponavljajuće ponašanje i interesi

Mnogi autistični pojedinci imaju ograničene i ponavljajuće interese, kao što su fiksacija na određene teme ili aktivnosti. Takođe, često se pridržavaju rutina i mogu reagovati emotivno ako se te rutine poremete.

Foto: Shutterstock

 

 

Senzorne osetljivosti

Osobe s autizmom često imaju senzorne osetljivosti, što znači da mogu reagovati intenzivnije na zvuke, svetlost, mirise i druge senzorne podražaje. To može uticati na njihovo ponašanje i udobnost.

Različit spektar ozbiljnosti

Autizam se manifestuje na različite načine i ima različite nivoe ozbiljnosti. Neki ljudi s autizmom mogu imati blage simptome i uspešno funkcionalno živeti, dok drugi mogu imati teže simptome i zahtevati podršku u svakodnevnom životu.

Rana dijagnoza i intervencija

Rana dijagnoza i intervencija ključni su za poboljšanje kvaliteta života autističnih osoba. Ranom terapijom, poput terapije ponašanja i govorne terapije, mogu se razviti važne veštine komunikacije i socijalne interakcije.

Autizam nije bolest

Važno je napomenuti da autizam nije bolest koja se može izlečiti. Umesto toga, radi se o razvojnom poremećaju koji traje tokom celog života. Međutim, rana intervencija i podrška mogu značajno poboljšati funkcionalnost i kvalitetu života autističnih osoba.

Važno je razumeti da je aka osoba s autizmom jedinstvena i pristupi podrške i terapije moraju biti prilagođeni individualnim potrebama i sposobnostima. Takođe, važno je promovisati svest i razumevanje autizma u društvu kako bi se stvorila inkluzivnija i podržavajuća okolina za sve autistične osobe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija