• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.10.2023

20:00

Nema dana bez đumbira! Upoznajte jednu od najzdravijih namirnica

Shutterstock

Zdravlje

Nema dana bez đumbira! Upoznajte jednu od najzdravijih namirnica

Podeli vest

Ne uspeva kod nas, ali se kupuje i koristi i kao lek i kao začin. U kulinarstvu daje posebnu aromu i ukus jelu, a tokom hladnih dana preporučuje se kao čaj ili dodatak drugim toplim napicima.

Ako ima ljudi koji još nisu probali napitke ili jela sa đumbirom, sigurno su bar čuli za njega. Potiče iz Kine i Indije, ne uspeva kod nas, ali se odomaćio, kupuje se i koristi i kao pomoćno lekovito sredstvo i kao začin. U kulinarstvu daje posebnu aromu i ukus jelu, a tokom hladnijih dana preporučuje se kao čaj ili dodatak drugim toplim napicima.

Pogledajte koje sve zdravstvene probleme možete ublažiti pomoću ove čudotvorne biljke.

Preventiva protiv prehlade

Odličan je za jačanje imuniteta jer deluje protiv virusa. S obzirom na to da smanjuje znojenje i izbacuje toplotu, može da se koristi i ako imate blagu temperaturu. Da biste otčepili nos, koji se obično javlja kao prateći simptom prehlade, možete prokuvati dve kašičice izrendanog đumbira u dve šolje vode, i koristite to za inhalaciju.

Foto: Shutterstock

Čaj koji umiruje bolove i mučninu

Ublažava migrene

Istraživanja su pokazala da đumbir može da ublaži bol od migrene. Za migrenu, popijte čaj od đumbira u vreme napada, kako biste blokirali nepodnošljiv bol, vrtoglavicu i mučninu.

Čuva srce

Bogat kalijumom, đumbir je odličan za zdravlje srca, a velika količina mangana, koja je prisutna u ovoj biljci, štiti srce, krvne sudove i urinarni trakt.

Kontroliše dijabetes

Pomoću đumbira možete sniziti nivo šećera u krvi i poboljšati efekasnost insulina i drugih lekova koji se koriste za lečenje dijabetesa. Stručnjaci preporučuju čašu tople vode sa kašičicom soka od đumbira svakog jutra za regulaciju šećera u krvi.

Foto: Freepik.com

Đumbir povećava osećaj sitosti

Utiče na mršavljenje

Osim što utiče na skidanje sala, đumbir povećava osećaj sitosti, pa vam organizam neće tražiti hranu. Ubrzava metabolizam, što je veoma važno za osobe koje nastoje da smršaju.

Mere predostrožnosti

Đumbir se ne preporučuje osobama koje pate od poremećaja krvarenja ili koje koriste lekove za razređivanje krvi kao što je aspirin ili varfarin. Neželjeni efekti uzimanja đumbira su veoma retki, ali mogu uključivati proliv, nervozu stomaka, iritaciju usta...



 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija