• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.04.2023

18:00

NAPITAK KOJI ČINI ČUDA! Samo jedna šolja ovog čaja smiruje upale!

Shutterstock

Ljubav

NAPITAK KOJI ČINI ČUDA! Samo jedna šolja ovog čaja smiruje upale!

Podeli vest

Žalfija je jedna od najlekovitijih biljaka na našoj planeti. Njegov latinski naziv - Salvia officinalis - potiče od reči salvare, što znači spasiti ili izlečiti...

Žalfija je svakako jedna od biljaka koju svako treba da ima u svojoj kućnoj apoteci. Ima antibakterijski i antifungalni efekat. Smiruje, osvežava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature. Ovo neke od njenih prednosti. 

Antiinflamatorno dejstvo

Žalfija sadrži antiinflamatorne jedinjenja koja mogu da pomognu u smanjenju upala u telu.

Ublažava prehladu i grip

Čaj od žalfije se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripa, uključujući kašalj, zapušen nos i bolno grlo.

Foto: Shutterstock

Žalfija za bolje varenje

Podstiče varenje

Žalfija može da pomogne u poboljšanju varenja i ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog creva (SIC).

Podiže raspoloženje

Čaj od žalfije smanjuje stres i anksioznost, što može da dovede do poboljšanja raspoloženja.

Poboljšava mentalne funkcije

Istraživanja su pokazala da žalfija može da poboljša kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju.

Reguliše nivo šećera u krvi

Čaj od žalfije pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je korisno za ljude sa dijabetesom.

Foto: Shutterstock

Pijte po jednu šolju čaja tri puta na dan

Pomaže u borbi protiv bakterija

Žalfija ima antimikrobna svojstva, što znači da je korisna  borbi protiv bakterija i drugih patogena.

Primena 

Čaj od žalfije se priprema tako što se 1-2 kašičice žalfije prelije sa 2 dcl vrele vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Čaj ima prilično jak ukus, te ga možete zasladiti sa malo meda. Pijte po jednu šolju čaja tri puta na dan. 

Za grgljanje ili intimno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u 1 litar vode, 10 minuta. Ili se biljka uveče prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru se procedi i tokom dana koristi kao sredstvo za ispiranje. Ovaj čaj od zalfije preporučuje se i za lečenje raznih upala na koži, svraba, ekcema, rana koje sporo zarastaju...

U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majčina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristite tečnost za kupku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija