• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2023

15:35

Protiv anemije borite se pravim namirnicama! Moćna "gvozdena" sedmorka

Shutterstock

Zdravlje

Protiv anemije borite se pravim namirnicama! Moćna "gvozdena" sedmorka

Podeli vest

Nedostatak gvožđa u krvi problem je koji muči mnoge. Ako vas stalno prati osećanje umora i nedostatak energije, pospani ste, bledi, teško se koncentrišete i jednostavno nemate snage, svakako bi trebalo da proverite krvnu sliku, jer su upravo to najčešći simptomi nedostatka gvožđa.

Ono može dovesti i do anemije, ozbiljnije malokrvnosti, koju karakteriše smanjeni nivo eritrocita i hemoglobina.

Zbog anemije lekari mogu da vam prepišu tablete koje sadrže gvožđa, ali ključ uspešne borbe je pravilna ishrana u kojoj su zastupljene namirnice bogate gvožđem. Predstavljamo vam sedam najmoćnijih prirodnih izvora gvožđa.

1. Cvekla

Cveklu s razlogom zovu jednom od najzdravijih namirnica. Puna je gvožđa i zbog toga sjajna za anemične osobe. To je niskokalorična namirnica s puno vlakana i dobrih proteina, koja nas čini sitima i daje nam energiju.

Foto: Shutterstock

 

 

2. Kupinovo vino

Ovo piće preporučuje se kod malokrvnosti jer u sebi sadrži znatne količine gvožđa, ali i vitamina C, te prema nekim istraživanjima, poboljšava apsorpciju gvožđa i do 300 odsto. U njemu treba uživati umereno - samo jedan decilitar dnevno biće dovoljan za popravljanje krvne slike.

3. Semenke (bundeva, lan, susam)

Možda niste ni znali kako su razne semenke dobar izvor gvožđa. Možete da ih konzumirate kao samostalne grickalice ili kao dodatak raznim jelima.

4. Džigerica

Iznutrice su generalno među najboljim izvorima gvožđa, pogotovo ako ste sigurni u njihovo poreklo i kvalitet. Osim gvožđa, u džigerici se nalaze razni minerali, proteini i vitamini korisni za naše zdravlje.

Foto: Shutterstock

 

 

5. Crveno meso

Za osobe koje konzumiraju meso i žele da poprave unos gvožđa, teletina, junetina i govedina odličan su izbor. Nemasno crveno meso bogat je izvor gvožđa.

6. Pasulj

Pasulj je jedna od najpopularnijih mahunarki na svetu. Osim što je ukusan, koristan je i zbog količine gvožđa koju sadrži u sebi, otprilike 5,1 mg gvožđa na 100 grama kuvanog pasulja.

7. Leblebija

Leblebija čini čuda za našu probavu, ali i za krvnu sliku. Spada u grupu namirnica koje u sebi sadrže gvožđe, vitamin C i folnu kiselinu, ključne za sintezu hemoglobina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija