• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.11.2023

15:35

Rešite se bolne upale sinusa! Kapi za nos pomažu, ali samo ako se koriste na ovaj način

freepik

Zdravlje

Rešite se bolne upale sinusa! Kapi za nos pomažu, ali samo ako se koriste na ovaj način

Podeli vest

Doktorka Jasmina Stojanović otkrila je da se kapi i sprejevi za nos mogu koristiti pet dana, pa onda treba napraviti pauzu od dva, tri dana.

Prehlade, grip i upala sinusa su redovni problemi sa kojima se mnogi ljudi susreću tokom hladnih dana. Pored toga, zapušen nos i glavobolja se takođe javljaju, a kako da se izborite sa bolnim sinusima, objasnila je prof. dr Jasmina Stojanović, gostujući na "RTS ordinaciji".

- Bol od sinusa može se javiti na različitim delovima glave. Tip glavobolje je u zavisnosti koja je sinusna šupljina zahvaćena zapaljenjem. Tako da bol može da bude čeoni i da ide u korenu nosa ili čak u potiljku kod zapaljenja sfenoidnog sinusa - rekla je prof. dr Stojanović i dodala da se kod zapaljenja čeonog sinusa može javiti bol kad se sagnemo da vežemo pertle i to je obično akutno zapaljenje.

Šta su još uzročnici zapaljenja sinusa?

Doktorka Jasmina Stojanović objašnjava da promaja ili klima nisu direktni uzročnici upale sinusa, ali da to može da poremeti našu imunološku sposobnost u negativnom smislu i onda na to dođu virusi i bakterije i naprave problem sa sinusima.

Simptomi problema sa sinusima:

otežano disanje

hrkanje

slivanje sekreta niz grlo

bol u korenu nosa

glavobolje

oslabljen miris

oslabljen sluh

Foto: Shutterstock

sinusi

Šta su preventivne mere?

Dokorka je i navela koje su mere zaštite i sprečavanja pojave upale sinusa:

nositi kapu kada je hladno

izbegavati promaju

izbegavati direktno duvanje hladnog vazduha u lice

korišćenja spreja za nos na bazi pantenola

korišćenje izotoničnih rastvora morske sole

Ona ističe da pacijenti koji imaju problema sa čestim zapaljenjem sinusa, ne bi trebalo da drže otvoren prozor sa njihove strane kad voze auto, već da otvore prozor pored suvozača ili prozore pozadi. Redovna upotreba sprejeva za nos takođe može da služi kao preventivna mera. Međutim, sa njima se ne sme preterivati jer su one brzodelujući kortikosteroid koji dovodi do zavisnosti. Mogu se koristiti pet dana, pa onda treba napraviti pauzu od dva, tri dana.

Simptomi i terapija kod upale sinusa

- Glavobolja, slivanje sekreta niz grlo, smanjen osećaj za miris ili gubitak mirisa i otežano disanje na nos, ukoliko pacijent ima dva od ova četiri simptoma, u trajanju duže od dvanaest nedelja, pored ordinirane terapije, mi govorimo o hroničnoj, odnosno, dugotrajnoj upali sinusa - navela je doktorka za RTS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija