• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.11.2023

18:40

Nije svaki kašalj grip! Kako da ga razlikujete od prehlade ili alergije?

Freepik.com

Zdravlje

Nije svaki kašalj grip! Kako da ga razlikujete od prehlade ili alergije?

Podeli vest

Osećaj slabosti i problemi s organima za disanje leče se lekovima koje prepiše lekar, a neki samo "jačom" hranom i odmorom...

Curenje iz nosa, kašalj, malaksalost simptomi su tri različite bolesti i ne leče se sve na isti način. Ovo upozorenje lekara je veoma važno za one koji na svoju ruku uzimaju antibiotike čim osete i malu nemoć, a to neće pomoći kod gripa, prehlade i alergije.

Evo kako da ih lako prepoznate.

Prehlada

Prehlada se širi kapljicama virusa vazduhom nakon što ih iskašlje, iskiše ili čak izdahne zaražena osoba, a tih uzročnika ima više od 200 vrsta.

Simptomi prehlade počinju dan-dva nakon susreta s virusom koji zahvata najčešće sinuse i grlo, a može da se spusti i na grlo i bronhije. Uobičajeno, ovi simptomi traju pet do sedam dana, a ukoliko potraju duže ili se jave jači bolovi u zglobovima ili temperatura iznad 39 stepeni, koja traje duže od dva dana, treba se javiti lekaru jer može da pređe u grip.

Foto: Freepik.com

Prehlada traje pet do sedam dana

Vitamin C, topli napici, mirovanje i lekovi za temperaturu dovoljni su za ozdravljenje.

Grip 

Grip izazivaju virusi influence tipa A i B, a ređe i tipa C. Simptomi gripa su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Za samo nekoliko sati javlja se visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i iznemoglost. Posle dva do tri dana nastaju i respiratorni problemi: nos je začepljen, a kijavicu prati i suv nadražajni kašalj i promuklost.

Temperatura kod gripa može biti izrazito visoka, čak i iznad 40 stepeni, i često je praćena drhtavicom. Obično spada posle četiri do šest dana.

Foto: Freepik.com

Grip nas često 'lomi' i baca u krevet

Grip se lako prenosi i najčešće se javlja u ovo doba godine kad se ljudi više zadržavaju u zatvorenom, gde je koncentracija virusa gripa visoka. Obično uz mirovanje, čajeve ili lekove za obaranje temperature prolazi za desetak dana.

Alergija 

Alergija je prepoznatljiva po "rafalnom" kijanju, tj. po desetak puta u kontinuitetu, što se kod gripa i nazeba ne dešava. Peckanje u nosu i očima, kao i dugotrajan kašalj i curenje nosa karakteristični su samo za alergiju. Zato bi trebalo da potražite pomoć lekara zbog odgovarajuće terapije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija