• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

16.12.2023

15:00

Idealno za one koji poste! Evo kako da zamenite jaja u jelima - slaniši i slatkiši će imati skoro nepromenjen ukus

freepik

Zdravlje

Idealno za one koji poste! Evo kako da zamenite jaja u jelima - slaniši i slatkiši će imati skoro nepromenjen ukus

Podeli vest

Ukoliko postite ili jednostavno ne želite da koristite jaja, zamene poput čija, lanenih semenki i još neke druge, će vam dobro doći.

Iako postoji mnogo namirnica koje se mogu jesti u toku posta, za većinu ljudi su jaja takoreći nezamenljiva. Međutim, to baš i nije tako. Možete napraviti biljnu zamenu za jaja, od samo nekoliko sastojaka, a detaljnije o tome je objasnila nutricionistkinja Ivana Šarčević:

- Jaja su zdrava i nutritivno vredna hrana i važan su sastojak mnogih jela. U vreme posta zamene za jaja su neophodne, kao i kod vegana i osoba alergičnih na ista - ističe nutricionistkinja i otkriva šta i kako možete koristiti za zamenu:

Čija semenke:

Mogu biti mlevene ili cele (učinkovitije je ako se samelju, ali mogu i cele).

Pomeša se 1 kašika semenki sa 4 kašike vode. Ostavite da odstoje desetak minuta, potom ih dodajte u željenu masu (jelo).

Foto: freepik

čija semenke

Laneno seme:

Jedna kašika mlevenog lanenog semena se pomeša sa 3 kašike vode. Postupak je isti kao i sa čija semenom. Dobiće se želatinozna smesa, koja će povezati sastojke.

Psilijum:

Pomešajte 1 kašiku psilijuma sa kašikom vode. Psilijum ili seme indijske bokvice je odlična zamena za jaja i super je za brzo zrgrušavanje hrane.

- Ovo su zamene za jaja koja možete koristiti i u slanim i slatkim jelima. Naravno, nisu primenjiva kod "komplikovanijih" recepata, gde ide dosta jaja (kao što su torte i kolači gde ide mnogo jaja).
Zamene se mogu koristiti za mafine, palačinke, ćuftice, pljeskavice. Biće malo drugačija tekstura od one sa jajima, ali veoma ukusno - ističe nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija